Domažlice: Nově odhalený pamětní kámen připomíná 20. výročí vstupu do Evropské unie

08.05.2024 16:29 | Tisková zpráva

Dvě ruce, které se vzájemně spojují, jsou dominantou na pamětním kamenu s pamětní deskou, které upomínají na 20. výročí vstupu ČR do EU. Odhalen byl v pondělí 6. května pod Ovčím vrchem nad Folmavou, několik desítek metrů od česko-bavorské hranice.

Domažlice: Nově odhalený pamětní kámen připomíná 20. výročí vstupu do Evropské unie
Foto: domazlice.info
Popisek: Domažlice

Stojí v sousedství památníku I ty otevři hranici, který byl odhalen 15. září 2022 a který připomíná pád železné opony. Oba artefakty stojí u komunikace, která slouží jako cykloturistická trasa i stezka pro pěší turisty, a jsou tak dobře dostupné. Účastníky slavnostního ceremoniálu pozdravili starosta Furthu im Wald Sandro Bauer a jeho domažlický kolega Stanislav Antoš.

"Evropská unie je společenství lidí mnohdy velmi blízkých mající samozřejmě i své těžkosti a problémy jako každé jiné lidské počínání. Výhody jsou však nezměrné a je nesmírně potěšitelné, že se náš kontinent dokázal sjednotit. Je důležité, aby prosperita, možnost navštěvování se a například i společné vzdělávání mohly pokračovat v mírovém stavu, když vidíme, jak těžké výzvě na východě musíme nyní čelit," zmínil mj. domažlický starosta.

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 27519 lidí

"Nebýt toho, že se nám při přechodu hranice v mobilním telefonu mění signál různých operátorů, tak bychom si ani neuvědomili, že jsme přejeli z České republiky do Německa nebo naopak," popsal hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták současný stav svobodného cestování v kontrastu se vzpomínkou na mnohakilometrové fronty kamionů, které blokovaly právě v okolí Folmavy plynulou dopravu v době před vstupem do společného evropského prostoru.

"Výhody otevřené hranice nabývají na síle ve chvíli, kdy se potkávají z obou stran hranice starostové malých i větších obcí, ředitelé škol, sportovních klubů i kulturních spolků mající za sebou celou řadu úspěšných projektů. Jsou to ti, kteří naplno využili šance, které otevřené hranice dávají a propojili život lidí v Česku a Bavorsku. To je ten největší vklad v době, kdy Evropa nežije zrovna lehké období, který můžeme předávat dál dalším generacím - tyto možnosti a šance nejen uchovávat, ale rozvíjet a předávat dál," zmínil poslanec Poslanecké sněmovny ČR Rudolf Salvetr.

Zemský rada okresu Cham Franz Löffler uvedl, že současná otevřená Evropa nemá vše navždy jisté a je zapotřebí o její trvání stále usilovat.

Mezi čestnými hosty pondělní slavnosti byli také europoslanec Christian Doleschal, vedoucí zastoupení Evropské komise v Mnichově Wolfgang Bücherl, starostové řady obcí z obou stran hranice, zástupci škol, spolků a společenských organizací.

Součástí programu byla i vystoupení žáků Základní umělecké školy Jindřicha Jindřicha v Domažlicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

20:27 Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

Statutární město Zlín zahájilo ve spolupráci s externí firmou odchyt přemnožených nutrií. První odch…