Hradec Králové: Memorandum dalo Stezce mechu a perníku zelenou

24.08.2011 9:43

Podpis memoranda Město Hradec Králové podpoří výstavbu cyklostezky nazývané Stezka mechu a perníku, která by v budoucnu měla spojit Hradec Králové s Pardubicemi. Memorandum o podpoře tohoto projektu dnes spolu s představiteli Pardubic, dotčených obcí i obou krajů podepsal ve Vysoké nad Labem hradecký primátor Zdeněk Fink.

Hradec Králové: Memorandum dalo Stezce mechu a perníku zelenou
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Deklarace má pomoci oživit projekt propojení obou měst cyklistickou stezkou. Hradec Králové má o opětovné nastartování projektu zájem, rada města proto počátkem srpna rozhodla o provedení aktualizace dokumentace pro územní řízení. Ta má zohlednit i některé nové skutečnosti. Jedná se například o možné náhradní vedení trasy u Bukoviny, kde existují potíže s výkupem pozemků.

Město Hradec Králové spolu s partnery současně připravuje založení svazku obcí, který následně požádá Státní fond dopravní infrastruktury o poskytnutí dotace na výstavbu stezky. První úsek mezi Ráby a Pardubicemi už cyklisté využívají, zbývající část, která povede z Hradce přes Vysokou nad Labem, Bukovinu, Dříteč a Němčice je teprve třeba postavit. Jako první by měl přijít na řadu úsek vedoucí podél Labe z Hradce Králové do Vysoké. Termín jeho výstavby zatím není znám, nicméně snahou je, aby se tak stalo co nejdříve. Projekt počítá s náklady na vybudování celé Stezky mechu a perníku ve výši zhruba 140 milionů korun, ovšem skutečné by mohly být výrazně nižší. Srazit je může případná soutěž na zhotovitele díla.

Hradec Králové i ostatní zúčastněná sídla předpokládají, že cyklostezka do Pardubic bude mít široké využití. Sloužila by například lidem k cestě na kole do práce, ale také turistům. Výletníky by na stezku mohl přilákat třeba zamýšlený sumář přírodních a jiných pamětihodností, které lze na trase spatřit. Přibližně dvacet kilometrů dlouhý úsek mezi sousedními krajskými městy se stane součástí plánované dálkové mezinárodní cyklotrasy Labská stezka, která povede podél Labe z Krkonoš až do německého Hamburku a dál k Severnímu moři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Máme ocenění za nejlepší architekturu v historickém prostředí

22:28 Pardubice: Máme ocenění za nejlepší architekturu v historickém prostředí

Na začátku týdne byly oznámeny výsledky Ceny Klubu Za starou Prahu za novou stavbu v historickém pro…