Hradec Králové: V Parku 360 byly rozdány výroční ceny

07.05.2024 13:05 | Tisková zpráva

V průběhu včerejšího večera pořádalo město Hradec Králové v Parku 360 slavnostní předávání významných ocenění osobnostem z kulturního, společenského i sportovního života ve městě.

Hradec Králové: V Parku 360 byly rozdány výroční ceny
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Zastupitelstvo udělilo Cenu dr. Františka Ulricha Jaroslavu Dršatovi, laureátem ceny Primus inter pares se stal Ivan Škaloud. Hradeckou sportovní cenu získal tým mažoretek Lions Academy. Hradeckou múzu si převzala Iva Marešová, Cenu primátorky města za studentskou tvůrčí práci obdržela Barbora Svobodová a Ondřej Vinař. Událostí Hradce Králové se stala akce Open Skies for Handicapped. Nově se udílela cena Hradecké srdce, kterou si převzal Luděk Jaeger za záchranu života. Součástí slavnostního večera bylo také vyhlášení talentů královéhradecké kultury.

„Hradec Králové je plný těch, kteří si zaslouží ocenění za své výjimečné počiny, avšak díky jejich skromnosti se o nich mnohdy ani neví. Jsem ráda, že jedenatřicátý ročník s sebou přinesl i nové ocenění, kterým je Hradecké srdce. Prostřednictvím tohoto titulu chceme upozorňovat na významnou, mnohdy nezištnou a obětavou práci v sociální oblasti, životním prostředí nebo na hrdinství při záchraně lidského života,“ uvedla primátorka města Hradce Králové Pavlína Springerová.

„Město Hradec Králové udílí výroční ceny osobnostem žijícím a působícím v krajském městě na základě návrhů občanů a institucí tradičně už od roku 1993. Slavnostní večer patřil také talentům královéhradecké kultury. Jednotlivci, kteří mohou získat ocenění do svých 18 let pouze jednou, obdrželi finanční odměnu deset tisíc korun, dua 15 tisíc korun a trio 30 tisíc korun. Oproti jednotlivcům je udělení titulu skupině možné opakovaně, nejdříve však po pěti letech od prvního udělení a při nepřekročení hranice 18 let,“ říká náměstkyně primátorky pro oblast kultury Ilona Dvořáková.

V hlavním programu večera bylo předáno celkem sedm výročních cen města Hradec Králové. Jejich udělování posuzují odborné komise a finálně schvalují zastupitelé města. Jako první bylo na slavnostním večeru předáno ocenění Událost roku Hradec Králové. Tou se stala charitativní akce Open Skies for Handicapped, jejímž cílem je umožnit lidem se zdravotním znevýhodněním zážitek z vyhlídkového letu.

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 26895 lidí

Cenu dr. Františka Ulricha v letošním roce obdržel Jaroslav Dršata za celoživotní práci v oboru lékařské biochemie a zavedení výuky samostatného předmětu patobiochemie. Významně se také podílel na založení nového studijního programu Zdravotnická bioanalytika, jehož magisterský stupeň byl dlouhou dobu jediný u nás. Město dále udělilo i cenu Primus inter pares za výjimečné dlouhodobé výsledky v oblasti kultury, vědy, výchovy, sportu, sociální práce, ochrany životního prostředí a dalších oblastech života města. V tomto roce byla udělena Ivanu Škaloudovi za dlouhodobý přínos hradecké kultuře, založení a vedení AC klubu. Tento klub vedl téměř 30 let. V něm začínalo mnoho dnes známých hudebníků, kapel, umělců, výtvarníků, navíc dával prostor studentům. AC klub byl a je součástí kulturního a společenského života Hradce Králové.

Za významné počiny na poli kulturním s názvem Hradecká múza, získala výroční cenu hradecká rodačka Iva Marešová. A to za výjimečný koncert s Filharmonií Hradec Králové a za hudební přínos městu. Tato všestranná zpěvačka prošla popovou kapelou Deset očí, Pavlíčkovým muzikálem Excalibur nebo hostováním se skupinou Precedens. Postavila živelnou kapelu Razam (Spolu), ve které působí muzikanti z Ukrajiny, Čech, Běloruska i Ruska.

Hradeckou sportovní cenu za rok 2023 si převzal tým mažoretek Lions Academy za vynikající výsledky roku 2023 a reprezentaci města. Tento tým se řadí mezi nejúspěšnější týmy v mažoretkovém sportu, což se v loňském roce ukázalo na národních i mezinárodních soutěžích. Posbíral různá ocenění od nejmladší až po nejstarší věkovou kategorii v soutěžní disciplíně pom-pom.

Cenu primátorky města za studentskou tvůrčí práci si převzali hned dva studenti. Prvním z nich byla Barbora Svobodová, jež si cenu zasloužila za svoji disertační práci na téma Vývoj nových modulátorů cholinesteráz. Během svého studia se věnovala vývoji nových malých molekul, které mohou nalézt uplatnění nejen v toxikologii při otravách nervově paralytickými látkami ze skupiny bojových chemických látek, ale i při neurodegenerativních onemocněních jako je například Alzheimerova demence. Druhým oceněným se stal Ondřej Vinař, který své studijní úsilí a úspěchy završil publikací monografie, což je v průběhu doktorského studia velice vzácná a prakticky nevídaná věc. Jde o knihu Fake news a politika klasického Řecka. Zároveň byl oceněn i za svoji mimořádnou studijní aktivitu.

Nově byla udělena cena za významné počiny v oblasti sociální, životního prostředí či záchrany lidského života s názvem Hradecké srdce. Tou se nyní může pyšnit Luděk Jaeger za záchranu topící se ženy. Navzdory chladnému počasí loni v listopadu vytáhl z ledové řeky ženu na břeh a oživoval ji podle pokynů záchranářů. Předtím, než se do tohoto odvážného činu pustil, stihl kontaktovat jak městskou policii, tak i zdravotnickou záchrannou službu.

Ocenění talent královéhradecké kultury získali tito jednotlivci: Daniela Valešová – balet; Emma Wertzová – zpěv; Dominik Staša – hoboj; Ema Kaslová – housle; Pavel Minařík – klavír, klávesové nástroje; Anna Pohořálková – dramatický obor; Petra Sklenářová – grafický a branding design; Lucie Žabková – grafický a branding design. V kolektivech pak Duo hobojů (Viktorie a Antonie Šedovy); klavírní duo Sestry v akci (Evelin a Madlen Váňovy) a flétnové trio Bombarďáci (Dominik Staša, Lukáš Fiedler a Mikuláš Vít).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: Ve středu bude na zimáku a v jeho okolí probíhat cvičení

11:33 Cheb: Ve středu bude na zimáku a v jeho okolí probíhat cvičení

V okolí zimního stadionu budou rozmístěny hlídky, které budou řídit dopravu i pohyb osob