Jablonec nad Nisou: Knihovna nakročila k moderní instituci

07.05.2024 19:06 | Tisková zpráva

Městská knihovna Jablonec nad Nisou, p. o., uspěla v dotačním programu Veřejné informační služby knihoven (VISK 3) s projektem Zavedení RFID technologie do knihovních procesů. Na jeho realizaci získala dotaci z rozpočtu ministerstva kultury ve výši 325 tis. korun, statutární město uvolní ze svého rozpočtu 1 013 tis. Kč na jeho dofinancování.

Jablonec nad Nisou: Knihovna nakročila k moderní instituci
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Cílem je přechod na vyspělejší technologii, která umožní postupné rozšiřování služeb pro uživatele a zároveň usnadní běžné knihovnické činnosti. „Díky tomuto kroku se jablonecká městská knihovna posune o významný kus dál na cestě k moderní instituci 21. století, což bylo opravdu nutné. Zavedení nové technologie připravuje mimo jiné půdu pro další možná rozšiřování služeb, zejména těch samoobslužných, jako jsou návratová samoobslužná okna v režimu 24/7 nebo výdejní boxy,“ tvrdí jablonecká náměstkyně pro oblast humanitní Jana Hamplová.

„Změna si vyžádá pořízení kompletní sady nového hardwarového vybavení. To zahrnuje pracovní stanice k výpůjčním pultům, bezpečnostní brány a čipy k označení dokumentů. Pro čtenáře nejviditelnější přidanou hodnotou budou samoobslužné výpůjční automaty, tzv. selfchecky. K dispozici budou v oddělení pro dospělé čtenáře a v oddělení pro děti,“ popisuje zavedení projektu ředitelka Městské knihovny v Jablonci nad Nisou Tatiana Kleknerová.

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 26943 lidí

Technologie RFID umožňuje pracovat s více knihovními jednotkami najednou, proto se očekává zrychlení obsluhy při běžné výpůjční i návratové činnosti. Čtenáři nebudou muset dlouho čekat na obsloužení, tato doba se významně zkrátí. „Ze zkušeností z reálného provozu jiných knihoven očekáváme poměrně vysoký podíl samoobslužných výpůjček. Např. v liberecké krajské knihovně se samoobslužně odbaví až 60 % uživatelů, knihovnice tak budou mít více prostoru věnovat se potřebám čtenářů,“ připomíná Kleknerová.

Díky technologii RFID je možné do budoucna uvažovat i o přesunu hudebních CD, audioknih a filmových DVD do volného výběru. K širšímu okruhu uživatelů by se tak mohlo dostat až cca 5000 knihovních jednotek. Největší překážkou je nevyřešený, omezený prostor půjčoven, uvažovat se zatím dá o přesunu pouhého zlomku těchto dokumentů.

RFID (z ang. Radio Frequency Identification) je technologie automatické identifikace, která umožňuje bezdrátově identifikovat téměř jakýkoliv objekt pomocí dat přenášených prostřednictvím rádiových vln a ukládat do tzv. RFID tagů (čipů), ze kterých se následně mohou načítat a znovu přepisovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: Ve středu bude na zimáku a v jeho okolí probíhat cvičení

11:33 Cheb: Ve středu bude na zimáku a v jeho okolí probíhat cvičení

V okolí zimního stadionu budou rozmístěny hlídky, které budou řídit dopravu i pohyb osob