Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

07.05.2024 22:09 | Tisková zpráva

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu městu Opava a Slezskému divadlu Opava o neplatnosti odvolání z funkce ředitele Slezského divadla Opava a neplatnosti výpovědi z pracovního poměru. Navíc je Aleš Kománek povinen uhradit náklady soudního řízení.

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Svým výrokem soud potvrdil, že kroky vedení města vedoucí k nápravě špatného stavu divadla s cílem jeho stabilizace, byly legitimní a v souladu s platnou legislativou.

„Věřím, že tato „temná“ minulost Slezského divadla je za námi a už nic neohrožuje, aby se pod novým manažerským přístupem nového vedení Slezské divadlo definitivně vydalo na další cestu své existence, dělalo nám radost a přinášelo kouzelné kulturní zážitky. Jsem přesvědčený, že si tuto příjemnou atmosféru budeme užívat nejen my diváci, ale i všichni pracovníci Slezského divadla, bez nichž by tento kulturní stánek nemohl existovat,“ komentuje rozsudek náměstek opavského primátora Pavel Meletzký, do jehož gesce patří právě Slezské divadlo.

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 27113 lidí

Připomíná, že se v průběhu řízení divadla Alešem Kománkem začaly objevovat informace o rozkladu personálního zázemí instituce a následně i o jeho nezodpovědné finanční politice. Na základě dalších zjištění a prokázání skutečnosti v loňském roce Rada města Opavy jednohlasně rozhodla o odvolání ředitele Slezského divadla Opava Aleše Kománka. Po tomto odvolání se mediální prostor začal zaplňovat útoky odvolaného ředitele na vedení města a vedení divadla s odkazem na neoprávněné překračování kompetencí zřizovatele, poškození dobrého jména divadla, diletantské vměšování do uměleckého provozu, destabilizaci prostřednictvím klientelistických vazeb apod.

Vedení města v rekordně krátké době dvou měsíců připravilo a vyhlásilo výběrové řízení, z něhož vzešel nový ředitel Slezského divadla Petr Kazík, který se pustil společně s dalšími kolegy do náročné práce stabilizace a opětovného nastolení tvůrčí i lidské atmosféry uvnitř této opavské scény.

„Nový management v čele s novým ředitelem se velmi snaží a posouvá divadlo kupředu. Projekty, které nebyl exředitel Kománek schopen ani začít realizovat, se rozjely a sklízejí úspěch. Divadlo si nejen u odborné veřejnosti dobré jméno stále zlepšuje a upřímně, v poslední době se mu velmi, velmi daří, což je vidět jak na obsazenosti, tak na ohlasech publika, a v neposlední řadě na příjemné atmosféře uvnitř divadla,“ netají se svým pohledem na současný stav divadla Pavel Meletzký a dodává: „A pokud se chcete sami přesvědčit o současné atmosféře v divadle, rozhodně si nenechejte ujít úžasnou operu Leoše Janáčka Káťa Kabanová, za kterou Slezské divadlo sklízí pochvaly jak od renomovaných kritiků, tak, což je pro nás hlavní, i u nadšeného publika."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město rozdalo necelou třicítku Cen pro nadané

16:31 Jablonec nad Nisou: Město rozdalo necelou třicítku Cen pro nadané

Statutární město Jablonec nad Nisou ocenilo nadané žáky a studenty. Náměstkyně primátora pro oblast …