Grilování je fenoménem posledních let, přesto mohou být lidé ze sídlišť často ochuzeni o tuto příjemnou kratochvíli. I proto se radnice rozhodla nabídnout občanům možnost venkovní přípravy jídla na kvalitním zařízení, které je bezpečné i pro okolí.
„Grill pointy jsou doménou hlavně větších měst, protože jejich vybudování je nákladné. U občanů si ale rychle najdou své příznivce, kteří je využívají rádi a často. Věřím, že to bude i případ Otrokovic. Cílem projektu jsou nejen gastronomické zážitky, ale především motivace pro trávení společného času rodin a přátel na čerstvém vzduchu,“ zmínila starostka města Otrokovice Hana Večerková.
Před instalací grilu bylo potřeba zajistit přívod elektřiny i vybudování pevného betonového základu. Místo tak bylo vybráno s ohledem na okolní infrastrukturu i samotnou pohodu uživatelů. „Přístaviště nabízelo vše potřebné nejen po technické stránce, ale i co do atmosféry pro budoucí užívání - příjemný stín stromů, posezení, veřejné toalety i služby občerstvení, které má od letošního roku v nájmu nový provozovatel,“ doplnila Hana Večerková s tím, že před spuštěním grilu bude jeho okolí ještě doplněno vhodným mobiliářem.
V provozu bude gril od 1. května do konce října a pro jeho využití bude nutná rezervace. „Stačí si prostřednictvím webových stránek www.publicgrills.com zarezervovat čas grilování a zaplatit poplatek ve výši 100 korun. Po obdržení aktivačního kódu si lidé gril sami spustí dle zaslaných instrukcí. Za tuto částku bude gril v provozu dvě hodiny,“ uvedla projektová manažerka Vladimíra Brožová.
Využívání grilu je zpoplatněno, aby se zamezilo zneužívání rezervačního systému v podobě fiktivních rezervací. Zbytečně by tak mohli být blokováni skuteční zájemci. „Je důležité také zmínit, že poplatek není částkou za údržbu grilu. Každý uživatel je povinen po sobě gril uklidit, aby byl připraven pro další zájemce. Záleží jen na každém z nás, jak dlouho zařízení vydrží pěkné a funkční,“ zdůraznila starostka Otrokovic Hana Večerková.
Nový elektrický gril nabízí zdravější způsob grilování. Nevznikají zde škodlivé spaliny ani hoření odkapávajícího tuku. Žádný obtěžující kouř, fosilní paliva, riziko požáru či zbytečný odpad z grilovacích podložek. Jen dobré jídlo, zábava a příjemně strávený čas pod korunami stromů v blízkosti přístaviště u řeky Moravy.
Rezervační systém bude fungovat od května ZDE.
Veřejný gril byl vybudován za finančního přispění Nadace ČEZ, která v rámci grantového řízení Podpora regionů přispěla částkou 100 000 korun.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV