Pardubice: V září začíná komplexní deratizace kanalizační sítě

24.08.2011 11:10

Pravidelnou ofenzivu proti potkanům a dalším hlodavcům zahájí začátkem září pracovníci odborné firmy. Do konce října položí jedovaté návnady do celé kanalizační sítě a na některá veřejná prostranství ve městě. Začíná tím každoroční boj města proti potkanům a krysám.

Pardubice: V září začíná komplexní deratizace kanalizační sítě
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

Pardubice se proti přemnožení hlodavců chrání průběžně. „Neexistuje jednotná metodika, jak proti nim bojovat. Některá města dělají celoplošnou deratizaci jednou za čas, většinou v době, kdy se již potkani přemnožili. My jsme zvolili způsob, kde celoplošnou deratizaci střídá pokládání návnady do ohnisek s větším výskytem hlodavců. Vždy se ale nástrahy kladou do kanalizační sítě. Snažíme se snížit populaci pod práh přijatelnosti," řekl vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Miroslav Míča.

 

Celoplošnou deratizací prošlo město v loňském roce. Letos je na řadě deratizace dílčí. Začne 5. září a potrvá do října. Během ní pracovníci deratizační firmy kladou nástrahy a sledují, jak jsou nástrahy hlodavci odebírány. Získávají tak přehled o četnosti populace potkanů i o potřebě položení dalších nástrah. Úkolem odborné firmy je také odklizení uhynulých hlodavců. „Návnady budou položeny do kanalizační sítě, případně děr vyhrabaných hlodavci v jejich okolí. Budou umístěny také v lokalitách, kde byl pozorován zvýšený výskyt těchto zvířat," řekl Roman Slach z odboru životního prostředí.

 

Potkani žijí v lidských sídlech, v kanálech, sklepích, v okolí kontejnerů na odpadky - všude tam, kde najdou dostatek potravy. V budovách osidlují každou vhodnou škvíru, šplhají i po poměrně hladkých svislých stěnách, jsou schopni se prokousat skrz beton nebo slabší druhy pletiva a kabelů. Škodí všude, kde se skladují potraviny a jsou přenašečem nebezpečných infekčních chorob jako je vzteklina, tularemie a podobně. Samice může za jeden rok odchovat i 60 mláďat ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Parkoviště u centra Katka se rozšíří

7:37 Opava: Parkoviště u centra Katka se rozšíří

I když při loňském zjišťovacím řízení obyvatelé sídliště Kateřinky stavbu parkovacího domu či věže v…