Praha 5: Základní školy nehlásí vážné problémy s kapacitou školských zařízení

12.04.2021 11:07

Drtivá většina rodičů prvňáčků z Prahy 5 umístí své děti do vybrané základní školy bez problémů. Nepotvrzují se tak některé fámy, šířené přes sociální sítě, o akutním nedostatku míst.

Praha 5: Základní školy nehlásí vážné problémy s kapacitou školských zařízení
Foto: MČ Praha 5
Popisek: Radnice Prahy 5

Ve školním roce 2020/2021 se do prvních tříd v městské části Praha 5 zapsalo 681 žáků. Zřízeno pro ně bylo celkem 31 tříd, což je přibližně 22 žáků na třídu. „Chci ubezpečit rodiče prvňáčků, že v naprosté většině spádových oblastí máme stále dostatečnou kapacitu pro umístění všech dětí. Zprávy, které se objevily na sociálních sítích o nedostatečné kapacitě, jsou zavádějící a mohou vyvolat zbytečné obavy rodičů,“ říká starostka městské části Praha 5 Renáta Zajíčková.

K 9. 4. 2021 přišlo například na ZŠ a MŠ Weberova zatím 23 přihlášek k základnímu vzdělávání. Kapacita počítá se 78 žáky ve třech třídách. Na ZŠ Podbělohorská se zatím zaregistrovalo 50 dětí. „Oproti minulým letům se zdá počet zájemců zatím nižší,“ uvádí Mgr. Jitka Vlčková, ředitelka ŽS Podbělohorská.

Anketa

Je vám líto, že Tomáš Petříček končí na ministerstvu zahraničí?

hlasovalo: 13163 lidí

Kapacitně napjatější je situace pouze v oblasti Košíř. Ty byly v předchozích letech zatíženy masovou bytovou výstavbou bez odpovídajícího rozšíření občanské vybavenosti, včetně kapacit školských zařízení. V některých stávajících školách proto ředitelé navýšili počet tříd, například ZŠ a MŠ Weberova v Motole, fakultní základní škola Drtinova bude mít od nového školního roku podstatně vyšší kapacitu, a to díky rekonstrukci objektu po bývalém rakouském gymnáziu.

V ZŠ Nepomucká je k 9. 4. 2021 zaregistrováno 94 žádostí k umístění dětí do prvních tříd. Z tohoto počtu je ale několik žádostí žáků, kteří nepatří do spádové oblasti školy. Dále jsou v registracích i žáci, u kterých rodiče zvažují podání žádosti o odklad. V některých žádostech je škola uvedena jen pro případ, pokud by rodičům nevyšla jiná, preferovaná škola. „Počet dětí reálně mírně poklesne. Zkušenost z minulých let je taková, že se část přihlášených žáků odhlašuje ještě v průběhu měsíců květen až srpen. Doufám, že se situace s počtem dětí v Košířích uklidní. Škoda, že již ve škole nemáme další volnou kapacitu,“ přibližuje ředitel školy ZŠ Nepomucká Aleš Hejna.

„Může se stát, že v jednotlivých případech dojde k naplnění kapacity základní školy, ale s tím si umíme standardním postupem poradit. Z dlouhodobého hlediska v této lokalitě nové, moderní školské zařízení potřebujeme. Na tom ale usilovně pracujeme a brzy představíme řešení,“ dodává starostka Renáta Zajíčková.

Zápisy do základních a mateřských škol vrcholí 16. dubna. Praha 5 letos poprvé testuje i on-line zápisy do základních škol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

13:37 Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

Začíná historicky první aukce nájemního bydlení v Olomouci. Registrační kolo tohoto výběrového řízen…