Masare (Zelení): Pomozme lidem v hmotné nouzi slevou na MHD

06.03.2021 10:54

Kvůli koronakrizi se pojem chudoba stává realitou pro stále více lidí. Také člověk s minimem příjmů se musí nějak dopravovat, aby zajistil své živobytí.

Masare (Zelení): Pomozme lidem v hmotné nouzi slevou na MHD
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Průměrně vydělávající člověk si může bez problémů koupit roční jízdné městskou hromadnou dopravou, které například v Praze vyjde na 10 Kč za den. Člověk v hmotné nouzi si ale výhodné roční jízdné za částku 3 650 Kč nemůže dovolit. A tak je nucen si kupovat drahé jednorázové jízdenky, nebo jezdit načerno a riskovat pokutu, která mnohdy roztočí spirálu dluhové pasti.

“Pokuty za jízdu načerno jsou jedním z nejčastějších zdrojů dluhů a exekucí. Jako terénní sociální pracovník v Praze dnes a denně slyším od lidí, že jejich zadlužení zhoršila právě jízda načerno,” říká Vít Masare, spolupředseda pražských Zelených.

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí

Jaké řešení této situace nabízí jinde v Evropě? Hledali jsme inspiraci u lídrů progresivní sociální politiky jako je Německo či města jako Vídeň, Paříž nebo Barcelona. Pokud je zde člověk v úředně potvrzené hmotné nouzi, tak nejen že má automaticky výrazné slevy na používání veřejné hromadné dopravy, ale zpravidla může zdarma či za symbolický regulační poplatek využívat různá veřejná zařízení.

“V Paříži lidé v hmotné nouzi jezdí MHD zdarma, v Německu, Vídni a Barceloně za polovic. Navíc mohou zdarma nebo za symbolický regulační poplatek využívat některé veřejné služby, jako například veřejné bazény a jejich sprchy,” říká Vít Masare.

Jako Zelení chceme zvýšit dostupnost veřejné dopravy a služeb pro nejchudší. Proto iniciujeme příslušné změny a vyzýváme: podejme lidem v nouzi pomocnou ruku. „Konkrétně v Praze jsme vyzvali vedení města ke zlevnění jízdného pro lidi v hmotné nouzi už před třemi měsíci,“ doplňuje Vít Masare.

V Brně se situaci snaží zlepšit David Oplatek, v Ostravě téma zvedají Jindřich Víšek a Pavel Kadlec. V Plzni téma řeší Jitka Kylišová. V Liberci zaslal v únoru podnět na jednání městské Rady Josef Šedlbauer. V Českých Budějovicích podnět Radě předložili Svatomír Mlčoch a Stanislav Černý. V Olomouci téma řeší Daniel Řezníček, v Ústí nad Labem Karolína Žákovská, v Pardubicích Ondřej Beran, ve Zlíně Ondřej Sladký, v Jihlavě Patrik Priesol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.