Okamura (SPD): Vláda definitivně ztratila důvěru veřejnosti

02.03.2021 16:03

Projev na 87. schůzi Poslanecké sněmovny 2. března 2021 k ztrátě důvěry veřejnosti ve vládu Andreje Babiše

Okamura (SPD): Vláda definitivně ztratila důvěru veřejnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové,

situace došla tak daleko, že je podle názoru hnutí SPD nutné umožnit rychlý vznik nadstranické vlády odborníků po dohodě s prezidentem republiky, který samozřejmě má v tomto ústavní pravomoce. Protože tato vláda definitivně ztratila důvěru veřejnosti. Současná vláda nemá strategii. Nerespektuje názory odborníků, hrozí represemi ze strany policie za porušování vládních opatření a nekoncepčním přístupem vytváří pouze další chaos, a tím nese za stávající situaci plnou odpovědnost.

Je nutné žádat především vyvození osobní odpovědnosti, tedy demisi jednotlivých členů vlády, kteří jsou za tento stav odpovědní a umožnit rychlý vznik nadstranické vlády odborníků. A tady je podle Ústavy na tahu prezident republiky, protože tato vláda definitivně ztratila důvěru. Letos v první polovině října jsou naplánované volby do Poslanecké sněmovny - je to za půl roku - a tam občané následně rozdají nové politické karty.

Anketa

Nechali byste si píchnout vakcínu Sputnik V? (Ptáme se od 2.3.2021)

88%
12%
hlasovalo: 30340 lidí

Také jsme přesvědčeni o tom, že vláda by měla požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru. Protože na základě posledních hlasování je evidentní, že vláda nemá pro zásadní kroky většinu v Poslanecké sněmovně. Vláda by tedy měla požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru, abychom zjistili, zda vůbec tato vláda má ještě většinovou legitimitu.

Takže my bychom chtěli požádat vládu, aby požádala o důvěru Poslanecké sněmovny. Pakliže tak neudělá, tak budeme sbírat padesát podpisů poslanců, aby to hlasování proběhlo. Protože lidé už jsou v koncích, lidé už nemůžou, občané už jsou opravdu totálně zoufalí z této strategie vlády, která spočívá v tom, že tady je a bude nekonečný lockdown. Za SPD říkám - a opakovaně to říkáme a navrhujeme konkrétní konstruktivní alternativu - že lockdown není řešení. Plošné zákazy nejsou cesta.

V této souvislosti bych chtěl zařadit nový bod na schůzi Poslanecké sněmovny s názvem Zrušení nouzového stavu. Navrhuji to zařadit jako první bod schůze dnes, protože si myslíme, že situace nesnese odkladu. Navrhuji, aby se hlasovalo o usnesení: "Poslanecká sněmovna ruší s okamžitou platností nouzový stav."

Děkuji za pozornost.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…