Piráti a STAN: Všichni si zasloužíme férový a poctivý stát

06.07.2021 10:45 | Komentář

Komentář na facebookovém profilu k plánu boje s korupcí

Piráti a STAN: Všichni si zasloužíme férový a poctivý stát
Foto: Piráti,STAN
Popisek: Piráti a Starostové a nezávislí

Máme už dost nekonečných korupčních kauz, tajných schůzek, neprůhledných zakázek a mizejících miliard, které pak chybí třeba ve zdravotnictví nebo školství. Všichni si jako občané zasloužíme férový a poctivý stát, který nebude přivírat oči před skupinami vyvolených.

V našem programu (ZDE) jsme proto připravili plán, jak s největšími korupčními kauzami zatočit do 18 měsíců. Nejen že takový postup ušetří státnímu rozpočtu miliardy, zároveň ale vrátí lidem důvěru v právní stát a spravedlnost.

Hned po volbách proto navrhneme zřídit vyšetřovací sněmovní komisi nezávislých odborníků k pochybným zakázkám během pandemie. Budeme chtít prosadit veřejný registr dotací. Rozšířit povinnost zveřejňovat všechny smlouvy i na politické strany. A dále dáváme slovo Jakub Michálek: „Ve volebním programu jsme se zavázali mimo jiné k zavedení nového trestního řádu, který zrychlí trestní řízení při zachování všech práv trestně stíhaných. Chceme, aby 90 procent kauz bylo vyřešeno do 18 měsíců. Den po volbách také předložíme zákon o střetu zájmů, který bude plně vymahatelný. A rovněž zákon o státních zástupcích, který zajistí jejich plnou nezávislost a odpovědnost, pokud se dopustí nespravedlivého stíhání. Zároveň se zavazujeme, že výběr nejvyššího státního zástupce bude plně transparentní.”

Dnes chybí v oblasti dotací a výdajů dostatečná transparentnost. Vše je nutné komplikovaně dohledávat.

„Chceme, aby byl registr dotací jasný a jednoduchý. Pokud se budeme podílet na nové vládě, do 100 dnů tento registr spustíme. Stejná situace je i u provozních a investičních výdajů státu. I zde chceme vše zpřehlednit až do nejposlednější faktury, zavedeme proto rozklikávací rozpočet. Klíčové je řešit také státní firmy, kde unikají miliardy korun daňových poplatníků, jako v ČEZu nebo v Českých drahách. Je třeba, aby zde začali fungovat skuteční odborníci, nikoliv systém politických trafik. Zavedeme proto na pozice transparentní výběrová řízení,“ nastínil náš plán Lukáš Wagenknecht.

Celé jsme to s našimi experty důkladně promysleli. Koukněte ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Evropská unie nadále energeticky dusí Českou republiku

23:07 Okamura (SPD): Evropská unie nadále energeticky dusí Českou republiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenám energií.