Premiér Fiala: Stavba dvou úseků D35 zlepší průjezdnost ze západu na východ republiky

07.05.2024 10:21 | Tisková zpráva

Další dva úseky dálnice D35 v Pardubickém kraji zahájilo v pondělí 6. května 2024 Ředitelství silnic a dálnic za účasti předsedy vlády Petra Fialy, ministra dopravy Martina Kupky, ministra zemědělství Marka Výborného a dalších hostů. Součástí úseku dálnice D35 Ostrov – Vysoké Mýto je stavba tunelu Homole, který je dlouhý 800 metrů. Obě stavby za 3,2 miliardy Kč bez DPH by měly být dokončeny v roce 2026.

Premiér Fiala: Stavba dvou úseků D35 zlepší průjezdnost ze západu na východ republiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Dálnice D35 se po dokončení stane spolu s dálnicí D11 alternativní trasou k přetížené dálnici D1. Půjde tak o druhou páteřní dálnici. „Jde o důležitou stavbu, díky které se uvolní doprava na dálnici D1. Pomůže několika regionům, odlehčí přetížené silnici 35 a především podstatně zlepší průjezdnost ze západu na východ republiky,“ řekl na slavnostním zahájení stavby premiér Petr Fiala a dodal, že dostavba této klíčové tepny je prioritou vlády.

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 26909 lidí

Premiér také uvedl, že stát v posledních letech rekordně investuje do dopravní infrastruktury. „V loňském roce jsme investovali do dopravních staveb 150 miliard, v letošním roce 150 miliard a v tomto trendu chceme pokračovat. Projevuje se to v konkrétních výsledcích. Nejenže otevíráme stále více nových zprovozněných úseků, ale také zahajujeme stále víc staveb. V letošním roce očekáváme, že budeme zahajovat celkové stavby 164 kilometrů dálnic a silnic I. třídy, což je zase jeden z rekordů,“ uvedl předseda vlády.

Trasa úseku Ostrov – Vysoké Mýto navazuje na předchozí úsek D35 Časy–Ostrov, který je v provozu od prosince 2022. Součástí bude šest mostů a čtyři ptačí zábrany. Napojení Vysokého Mýta je navržené jako součást dálničního úseku Vysoké Mýto – Džbánov, který ŘSD buduje od konce loňského roku.

Tunel Homole, na jehož výstavbu probíhalo samostatné výběrové řízení na zhotovitele stavby, se bude částečně hloubit, částečně razit. Pro ražbu použije zhotovitel takzvanou Novou rakouskou tunelovací metodu, kdy se nejedná o ražbu, ale o postupné odtěžování jednotlivých částí tunelu. ŘSD už takto stavělo tunel Panenská, se 2,1 kilometru nejdelší silniční tunel v ČR, Lochkovský tunel na Pražském okruhu i tunel Valík na D5.

Příprava D35 za poslední roky výrazně zrychlila. Nyní vše směřuje k tomu, že bude hotová do šesti let, kdy propojí východní Čechy s Olomoucí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

kupka pouze parazituje na práci havlíčka a fiala se k tomu přisál, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecharl , 07.05.2024 11:30:31

|  10 |  0

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Rozdělení společnosti je dílem globalistů

12:16 Zeman (PRO): Rozdělení společnosti je dílem globalistů

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rozdělení společnosti.