Válek (TOP 09): Nelze vydat opatření a nezjišťovat, jak bude realizovatelné

22.04.2021 18:49

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 22. dubna 2021 – interpelace premiéra Babiše k rozporům mezi opatřeními jednotlivých ministerstev

Válek (TOP 09): Nelze vydat opatření a nezjišťovat, jak bude realizovatelné
Foto: TOP 09
Popisek: Vlastimil Válek

Vážený pane nepřítomný ministře,

velmi bych vás prosil, abyste nás jako poslance informoval o tom, jaké je složení a struktura těch odborných skupin - ať už je jich kolikkoliv - na Ministerstvo zdravotnictví a za co vlastně odpovídají. Ten důvod je jednoduchý. My tady přijímáme řadu legislativních norem, které vy pak torpédujete různými opatřeními Ministerstva zdravotnictví.

To jedno torpédování tady zaznělo, kdy v podstatě nemají účastníci nebo členové integrovaného záchranného systému nárok na OČR. Mají s tím obrovské problémy. A je otázka, jestli jste vůbec toto konzultoval s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Zda jste vůbec konzultoval a zjišťoval, jaké podmínky tedy jsou dodržené pro vzdělávání těch dětí. Není možné vydat opatření a pak nezjišťovat, jak to opatření bude realizované v praxi a zda vůbec lze realizovat. Tedy pokud má být pro tyto děti zajištěna náhradní výuka, tak je podle mě vaší povinností prodiskutovat s příslušným mezirezortním ministrem, jak kvalita té výuky bude probíhat, jak bude zajištěna.

Totéž se týká otevření vysokých škol, kde my jsme toto chtěli, apelovali jsme na to. Ale vy svým metodickým pokynem pak to otevření tak zdeformujete, že prakticky pro řadu těch studentů bude velmi obtížné se denně testovat, nebo týdně testovat, nosit respirátory v těch praxích. Navíc to nemá svoji logiku. Rektorům se to nelíbí a vlastně neví, na koho se mají obrátit. Protože něco jiného je resortní ministr, který vydává ta opatření a něco jiného co pak vy vydáváte jako metodický pokyn Ministerstva zdravotnictví.

My jsme tuto lichotonii zažili již na jaře, kdy ministr školství a ministr zdravotnictví říkali každý něco jiného a nebyli schopni se domluvit. A já bych byl rád, aby to přestalo. Proto prosím o jasnou informaci, jaké je složení a množství těch odborných skupin a aby nesly zodpovědnost za svoje odborná doporučení.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…