Výborný (KDU-ČSL): Další exekuční vlna se blíží - co s tím?

22.06.2020 20:55

Komentář na facebookovém profilu k důsledkům propadu ekonomiky

Výborný (KDU-ČSL): Další exekuční vlna se blíží - co s tím?
Foto: http://www.kdu.cz
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Tohle se rozhodně nečte dobře. Propad české ekonomiky může pro řadu Čechů znamenat, že skončí v dluhové pasti, podobně jako když do exekucí spadly stovky tisíc lidí během poslední krize. V ohrožení může být až milion lidí. V rámci Lex covid justice, který jsme ve Sněmovně přijali, jsme dokázali učinit taková opatření, která zbrzdí náraz a reálně pomohou lidem, živnostníkům a podnikatelům.

Když si ovšem vezmu, že by se k současnému stavu - stále bojujeme s miliony exekucí z dob minulých - přičetla i nová vlna, bude to opravdu hodně zlé. I proto navrhujeme jako KDU-ČSL takzvané MILOSTIVÉ LÉTO, které opravdu velkou měrou pomůže vyrovnat se s dávnými dluhy. Stopy milostivého léta nalezneme už v právu starého Říma a objevovalo se i v dalších vyspělejších kulturách již před tisíciletími. Ve Starém zákoně se jednou za 49 let odpouštěly dluhy, propouštěli otroci a vracela se půda původním majitelům.

Nejedná se proto o něco mimořádného nebo o neporozumění systému. Naopak jde o proces vlastní samému lidství, jak dokládají záznamy o potřebě řešit ekonomický úpadek ve starobylých civilizacích. A chci znovu upozornit, že návrh milostivého léta neříká, že dluhy se nemají platit. U všech dluhů, jak vůči státu, tak vůči ostatním věřitelům, by dosavadní dlužník měl povinnost do tří měsíců dlužnou jistinu uhradit. Zákon však nabídne dobrodiní v tom, že po zaplacení jistiny bude odpuštěno další nabalené příslušenství. Tedy především úroky, pokuty, penále a poplatky.

Pevně doufám, že pro tento návrh najdeme ve Sněmovně dostatečnou podporu a znovu apeluji i na vládu, aby se tématu dluhových spirál aktivně zabývala. Tahle krize bude zlá a my musíme udělat vše pro to, abychom ji přešli s grácií a nejlépe, jak dovedeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Legislativní návrh přímo odmítáte a blokujete i směrem ke koaličním partnerům

12:12 Dostálová (ANO): Legislativní návrh přímo odmítáte a blokujete i směrem ke koaličním partnerům

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 23. května 2024 – interpelace ministra pro místní rozvoj B…