Zdechovský (KDU-ČSL): Nepodceňujme hrozbu radikálního islamismu

07.05.2024 11:17 | Komentář

Nedávná demonstrace za chalífát v Hamburku vzbudila oprávněnou pozornost nejen v Německu, ale třeba také u nás v Česku. Nikoho by to nemělo vůbec překvapovat.

Zdechovský (KDU-ČSL): Nepodceňujme hrozbu radikálního islamismu
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Účast o něco málo více než 1000 lidí sice nepůsobí jako příliš velké číslo. Znepokojovat by nás ale měla skutečnost, že šlo o povolenou (!) veřejnou akci lidí netajících se nijak tím, že by nejraději nahradili demokracii islámskou náboženskou vládou.

Ostatně o tom svědčily i transparenty některých účastníků hlásající, že „řešením je chalífát“ a (Německo je) „diktaturou hodnot.“

Islamismus a hip hop

Navíc nejde o žádnou izolovanou událost, která by přišla jako blesk z čistého nebe. Jedná se o součást širšího fenoménu tzv. pop islamistů. Za demonstrací stála skupina Muslim Interaktiv.

Ta je již dobře známa tajným službám a má blízko k zakázané islamistické organizaci Hizb ut-Tahrir. Její nebezpečnost spočívá v tom, že dokáže velmi účinným způsobem cílit na mladé muslimy. Dobře užívá sociální platformy, jako je Instagram či TikTok k šíření extrémních islamistických postojů.

Pomáhá ji i schopnost naroubovat na radikální islamismus hip-hopovou kulturu. Vlastně nejde o nic nového. Také teroristická skupina Islámský stát získávala přívržence prostřednictvím rapových písní s islamistickou tematikou.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Vůdčí osobností student pedagogiky

Přední postavou skupiny Muslim Interaktiv je student učitelství a influencer Joe Adade Boateng, jenž si říká též Raheem Boateng. Na první pohled působí jako jeden z mnoha „gangsta rapperů“ ze sídliště. Svou skupinu prezentuje jako organizaci pro vzdělávací osvětu. Zdání ale klame.

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 27048 lidí

Raheem Boateng není žádným obyčejným rapperem nebo dokonce streetworkerem pracujícím s problémovou mládeží. Coby radikální islamista otevřeně vystupuje vůči Západu, který považuje za beznadějně zkažený.

Obviňuje jej z pronásledování a tyranizování muslimů a velmi vstřícnou německou integrační politiku nazývá „asimilačním terorismem.“ Jako alternativu k západnímu zřízení staví chalífát a zavedení práva šaría.

Nic z toho jemu ani jeho příznivcům nebrání v užívání statusových symbolů západního světa (např. drahá sportovní auta či hip-hopový styl oblékání), které vystavují otevřeně na odiv.

Hrozba pro demokracii

Kauza s demonstrací radikálních islamistů měla mimochodem i dost nepříjemnou dohru. Členka vysílací rady veřejnoprávní stanice Hessischer Rundfunk Khola Maryam Hübschová, zastupující muslimy, se v diskusním pořadu hart aber fair (tvrdě, ale férově) na ARD zdráhala demonstraci jednoznačně odsoudit.

Přitom nemůže být pochyb o tom, že se jedná o nebezpečí, které prostě nelze přehlížet. Vlajky, symboly a hesla islamistických organizací jsou stejně nebezpečné, jako propagace nacismu. To, že v Hamburku policie nezasáhla, považuji za obrovskou chybu, která se jim brzo vrátí jako bumerang.

Naprosto nemístná je také bagatelizace demonstrace a tvrzení, že se ve skutečnosti vlastně nic nestalo. Jiné extrémistické a antisystémové organizace se obvykle snaží svoje cíle spíše skrývat. Tito islamisté ale zcela otevřeně volali po svržení demokracie a potlačení základních svobod.

Podceňovat toto nebezpečí nebo dokonce zesměšňovat lidi s obavami znamená přímo nahrávat na smeč populistům. Všichni představitelé demokratických stran v celé Evropě, kteří tak ještě neučinili, by si to ve vlastním zájmu konečně měli velmi rychle uvědomit.

(psáno pro medium.seznam.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To snad není možné, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseCR , 07.05.2024 13:13:45
Lidovci mají strach z pádu preferencí ne z muslimů.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Organizované, silově protlačované negování všeho, co funguje a co se osvědčilo

16:14 Senátorka Kovářová: Organizované, silově protlačované negování všeho, co funguje a co se osvědčilo

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k progresivní politice.