David Kádner

  • Nová Ves v Horách
  • starosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.09.2013 15:55:04

O prolomení těžebních limitů ať rozhodne referendum

O prolomení těžebních limitů ať rozhodne referendum

Prolomení těžebních limitů je v našem kraji po dlouhá léta velkým tématem. Omílá se jak mezi politiky, tak mezi ekology, ale výsledek žádný.

Nyní jsem na toto téma zaregistroval vyjádření stínového ministra průmyslu a obchodu za ČSSD Milana Urbana, který považuje prolomení limitů za velmi důležité z hlediska ekonomiky a zároveň zachování pracovních míst v Ústeckém kraji.

Já osobně spatřuji největší problém v nejednotném názoru na tuto problematiku. Pojďme tedy hledat příčiny. Není to náhodou tím, že už je to všechno víc o politikaření, místo toho, aby si konečně k jednomu stolu sedli představitelé obcí a měst, těžaři a občané a diskutovali o důvodech, okolnostech a následcích? Já sám jsem již dávno přestal odpovídat novinářům na tu neustálou a jednostrannou otázku pro nebo proti. Nikdy je totiž nezajímaly důvody, nechtěli slyšet argumenty, jen jednoznačný závěr. Místo toho jsem zvolil jinou cestu. Sezval jsem občany ze své i okolních horských obcí na debatu, kde se mohli ptát přímo těžařů na otázky, které je tíží, a slyšet od nich jasné odpovědi.

Jako občan můžu mít jakýkoliv názor, ale jako představitel obce se musím řídit tím, abych nepoškodil svým rozhodnutím obec, a hlavně chci udělat všechno pro to, abych pro případné rozhodnutí získal silný mandát od lidí. Jako nejideálnější způsob rozhodnutí se mi proto jeví referendum. Myslím si, že když se bavíme o otázce, jejíž odpověď přímo ovlivní naše životy na dalších minimálně 70 let, měli bychom mít hlubší a širší mandát než od zastupitelstva jednoho volebního období.

První debata se již uskutečnila, další budou následovat, a to i v dalších obcích. A proč? Protože sami těžaři zjistili, že lidé mají pro své ANO nebo NE jasné důvody. Při první debatě tyto důvody jasně zazněly v podobě několika hlavních dotazů. Pokud se zruší silnice mezi Horním Jiřetínem a Zálužím, jaká bude jiná alternativa? Uzavřou se hory? Jaká je časová posloupnost v případě prolomení limitů? Lidé konečně slyšeli odpovědi na své otázky, viděli prezentaci a chtějí debatovat a ptát se dál. Příště na téma Co prolomení limitů přinese státu, kraji, obcím a hlavně jaké budou garance toho, že se sliby splní.

Mám radost, že občané a těžaři našli společnou řeč, že spolu chtějí mluvit. Zároveň si myslím, že garantem v této otázce má být jednoznačně stát. Pokud stát prolomí limity, měl by garantovat podmínky pro města, obce a hlavně občany. Konečně se tak debata přesunula od médií k lidem a to mě opravdu těší. A myslím, že nejen mě.

David Kádner – lídr Hnutí Úsvit za Ústecký kraj


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama