Milan Vojta, MBA, M.A.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.02.2019 14:55:59

Krajské zdravotnictví v poločase

Krajské zdravotnictví v poločase

Rozhovor pro časopis Zdravotnictví a medicína

Jak byste zhodnotil vývoj v oblasti zdravotnictví ve vašem kraji v první polovině aktuálního volebního období? Jak byste zhodnotil fungování nemocnic ve vašem kraji, kterou byste třeba vyzdvihl? Které z vašich plánů se vám podařilo uskutečnit?
Celé stávající volební období se nese ve znamení prohlubující se personální krize ve zdravotnictví. Snahu o zatraktivnění lékařských i nelékařských profesí prostřednictvím zvyšování platů oceňuji, nicméně je to jen jedno z opatření, které musí být provedeno, a bohužel je faktem i to, že nařízená navýšení platů nejsou v plné výši kryta zvýšenými úhradami zdravotních pojišťoven. Všechny z našich devíti nemocnic poskytují kvalitní zdravotní péči, přestože se čím dál více potýkají s problémy personálními i finančními. Vyzdvihnout proto nemohu jen jedno či dvě konkrétní zařízení, ale musím ocenit aktivní přístup všech managementů k problémům, kterým čelí, a jejich snahu o zlepšení služeb pro pacienty a podmínek pro zaměstnance.  Dobré výsledky přináší i intenzivnější komunikace zřizovatelů zdravotnických zařízení v regionu, mezi které patří kraj, ministerstva zdravotnictví a obrany, města a soukromí vlastníci.V loňském roce se nám také podařilo ukončit stávkovou pohotovost odborové organizace v ZZS JmK. Optimalizovalo se i předávání brněnských pacientů od ZZS JmK do nemocnic. Povedlo se nám také zavést webovou aplikaci sdílení volných lůžek mezi zdravotnickými zařízeními, bez ohledu na zřizovatele, a ZZS JmK. 

S jakými plány vstupujete do nového roku? Jaké změny či investice ve zdravotnictví mohou očekávat obyvatelé vašeho kraje v nejbližší době?
Především chceme dále zkvalitňovat služby nemocnic pro pacienty a pracovní podmínky pro jejich zaměstnance. Mnoho energie kraj věnuje přípravě koncepce rozvoje jeho zdravotnictví. Pokud jde o investice, kraj vybírá dodavatele rekonstrukce oddělení ORL a neurologie v Nemocnici Vyškov, jejíž celkové náklady dosáhnou asi 150 mil. Kč, zahájíme také výběr dodavatele stavby ambulantního traktu Nemocnice Tišnov v hodnotě asi 80 mil. Kč. V letech 2019 a 2020 postupně zahajujeme stavbu osmi nových výjezdových základen Zdravotnické záchranné služby JMK a metodou design & build budeme také zahajovat přípravu stavby nové léčebny se speleoterapií v Ostrově u Macochy. Nad to činíme menší rekonstrukce nemovitého majetku a obnovujeme přístrojovou techniku, ať už s využitím dotačních prostředků či z prostředků kraje.

Co byste do konce aktuálního volebního období ještě rád stihl v oblasti zdravotnictví posunout. Jaké změny byste rád nastartoval.
Mým hlavním cílem je vytvoření a schválení strategického dokumentu, který Jihomoravský kraj doposud nemá, a tím je koncepce rozvoje zdravotnictví Jihomoravského kraje. Na její tvorbě nyní intenzivně pracujeme, dokončení návrhu je v plánu v polovině roku 2019. Z dokumentu vyplyne soubor úkolů, jejichž samotná realizace může být následně nastartována.V procesu je rovněž vytvoření pracovní skupiny na koncepci paliativní péče v JMK. Nadále budeme pokračovat ve stabilizaci středního zdravotnického personálu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama