Ing. Jan Bartošek

Místopředseda KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • Jihočeský kraj
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.06.2016 12:00:24 - mraz

Pracovní morálka ve sněmovně

Pracovní morálka ve sněmovně je tristní. Proč se neustanoví nějaká pevná pracovní doba, kdy budou muset být poslanci ve sněmovně a kdy se mohou věnovat práci v regionech, na přípravách zákonů nebo co vlastně děláte. Je mi jasné, že zahraniční cesty nejde vždy naplánovat dopředu, ale většina omluv je z osobních či zdravotních důvodů. Proč třeba poslanci nemusí dokládat neschopenky? A proč si osobní věci nevyřizují ve svém volnu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.06.2016 14:14:11 - Ing. Jan Bartošek
Dobrý den, vašemu dotazu bych jště před několika lety naprosto rozuměl a připojil se k němu. Tak totiž sněmovna působí z médií, ale skutečnost je opravdu jiná. Aktuálně systém sněmovny funguje v šestitýdenních cyklech - 2 týdny plenární (zasedá sněmovna), výborový týden (zasedají výbory), variabilní týden, výborový týden, poslanecký týden. To znamená, že pro práci v regionech je určen poslanecký týden, variabilní týden, pokud v něm nepokračuje zasedání sněmovny, případně výborové týdny, pokud poslanec není aktuálně vázán prací v některém z výborů. A mediální "realita", že při zasedání sněmovny vidíte na své TV obrazovce ne úplně plný sál, ještě neznamená, že chybějící poslanci skutečně ve sněmovně v ten daný den absentují. Poslanci jsou v kuloárech budovy nebo se svých kancelářích na jednáních, při kterých jedním okem i uchem stále sledují obrazovky a v případě hlasování jsou "na doběh" od své židle v sále. Navíc jednotlivé stranické kluby mají v sále své zpravodaje, garanty a mezi všemi funguje čilá strategická komunikace. Co se pracovní doby poslance týká, nelze ji považovat za standardní, nezná totiž pevné mantinely - možná jste si všiml, že jsou situace, kdy sněmovna jedná do půlnoci, případně i přes, večery, potažmo víkendy jsou poměrně často také pracovní. Nemám tedy pocit, že je s cílem zefektivnit práci poslanců řešením sešněrovat je pevnou pracovní dobou. Důležité jsou výsledky a v současné době, rok a půl do sněmovních voleb, jsou z 80 % splněny úkoly programového prohlášení vlády.