Mgr. Martin Kupka

  • ODS
  • ministr dopravy
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.11.2017 7:27:55 - Tedy

Pane Kupko

minulé vládě opozice, včetně ODS, vyčítala, že prezident a premiér nespolupracují a mají odlišné názory. Budoucí vládě opozice, včetně ODS, vyčítá, že prezident a premiér spolupracují a mají shodné názory. Nějak se v tom nemůžu zorientovat, vysvětlíte mi to? Nebo jde jen pouze o to, že se věci nedějí tak, jak chcete vy a opozice?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.12.2017 23:25:16 - Mgr. Martin Kupka

Vážený pane,

je důležité, aby Česká republika vystupovala navenek jednotně. Prezident by neměl tvořit vlastní autonomní zahraniční politiku. Určovat zahraničněpolitický postoj země je odpovědností vlády. Prezident by s ní měl spolupracovat a postupovat s ní v jednotném kurzu.

Spolupráce Miloše Zemana a Andreje Babiše má úplně jiný rozměr. O zahraniční politiku v ní zatím příliš nejde. Zato o rozdělení moci ano. Obávám se, že už je na světě mocenský pakt, se kterým český ústavní systém nepočítá a nemá proti němu účinné obranné mechanismy. Bianko šek Miloše Zemana pro první i druhý pokus sestavení vlády dává Andreji Babišovi prostor, aby mohl dělat bez ohledu na ústavní zvyklosti, co se mu zachce. Výsledkem je, že neexistuje žádná velká motivace vytvářet vládu s většinovou podporou.