PaedDr. Alena Gajdůšková

Vždy na Vaší straně!
  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.03.2020 11:52:32 - JItka Žídková

Roušky a porody

Dobrý den, obracím se na vás jako na lékařu a poslankyni vládní strany. Narozdíl od laické veřejnosti byste mohla být více a lépe informovaná nebo máte šanci se zeptat ministrů. Ono jich moc na dotazy veřejnosti nereaguje. Jste pro zákaz otců a návštěv u porodu? Jak dlouho bude trvat? A je pravda, že žena musí v roušce i rodit? Vždyť to je neudýchatelné. Stejně jako nošení roušek v teplém počasí. Podle mě je jejich nošení jen placebo efekt, protože většina lidí se jich dotýká. Chápu je třeba v nemocnicích, obchodech, ale proč i v přírodě? Mnohým lidem se s nimi dýchá dost blbě. A pak jejich nošení roušek u kojenců velké riziko? Pokud je miminko v korbě, nemyslíte, že je to zbytečné? DĚKUJI za odpověď, Žídková

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.04.2020 15:39:16 - PaedDr. Alena Gajdůšková
Vážená paní Žídková,

nejdříve musím upozornit, že i když jsem doktorka, nejsem lékařka. K Vašemu dotazu.  Nikoho z nás současná situace netěší a nikdo z nás za ni nemůže. Ale každý z nás může svou zodpovědností , ( nebo nezodpovědností), přispět  k tomu, jak rychle a zda se smrtelný virus zvládne.  Z tohoto pohledu považuji požadavek na účast otce u porodu za sobecký nejen vůči zdravotníkům, ale i vlastní rodině. Je logické, že čím více lidí, tím větší pravděpodobnost, že se někdo infekční mezi nimi objeví. Nevím, jak by maminky byly rády, kdyby si z porodnice přinesly  nebezpečnou infekci.  Omezení účasti otce u porodu je určitě potřebné do doby, dokud bude pandemie trvat. Prosím o pochopení této situace, o jejíž řešení zdravotníci žádali.   Nesouhlasím také, že by nošení roušky byl placebo efekt. Není to pohodlné, ale snad zdraví a životy našich blízkých a druhých lidí za trochu nepohodlí stojí.  Zdravotníci ví, proč roušky nosí u operací, proč je nosí na porodnici.  Rouška zamezuje šíření kapénkové infekce, kterou se šíří i koronavirus.  Moje maminka byla také dětskou zdravotní sestrou. A když přivezla z porodnice moji mladší sestru, tak jsme k novorozenci nosili roušku i doma, abychom na ni nepřenesli nějakou infekci třeba ze školy. Špatně to nebylo. Nevím, zda musí mít roušku rodička, ale vzpomínám-li na své dva porody, to by bylo asi to poslední, co bych v té chvíli řešila. A nakonec, děti do dvou let roušku  nepotřebují, ale nyní bych nikoho bez roušky určitě do kočárku nahlížet nenechala.  Přeji vám i vašim blízkým především hodně zdraví.