Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.07.2020 14:42:21 - Alena 12

rodičovská

Píšete: ,,Odmítnete půl roku po porodu nastoupit do zaměstnání a dát své děti na převýchovu na celý den do jeslí a školek? I zde pocítíte průvan v peněžence." Jak to myslíte? To jako už nebude možné čerpat rodičovskou klasické 3 roky? A co přesně znamená ta nepřenosná rodičovská?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.07.2020 16:52:35 - Bc. Lucie Šafránková
 Dobrý den,ano ogány Evropské unie se snaží sjednotit podobu sociální politiky na celém území všech členských států.Směrnice o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem přinese radikální a negativní změny do nastavení českého systému rodinné politiky, zejména v oblasti tzv. mateřské a rodičovské dovolené. Tato direktiva by především zcela rozbourala podobu tzv. rodičovského příspěvku. Podle směrnice by se tato dávka státní sociální podpory měla v budoucnu odvíjet od výše předchozího příjmu jejích adresátů. Tzn. staal by se testovanou dávkou, pravděpodobně by podmínkou pro její vyplácení byly předchozí platby sociálního pojištění. Současný stav je naopak z dobrých důvodů solidární, protože dávka je nyní  všeobecná a univerzální, což znamená, že rodiče každého narozeného dítěte obdrží stejnou částku. 

Směrnice mj. požaduje, aby tato dávka byla konstruována v podstatě jako náhrada předchozího pracovního příjmu.

Evropská směrnice by rozbila dosavadní koncepci rodičovského příspěvku a tzv. rodičovské dovolené - například rodiče by měli mít možnost nečerpat rodičovskou dovolenou celou naráz, ale mohli by si ji vybírat i po částech. Dva měsíce rodičovské dovolené by byly povinně tzv. nepřenosné, což znamená, že by se matka a otec v péči o potomka museli na dobu minimálně dvou měsíců vystřídat. Jestliže by stanovenou podmínku rodiče odmítli splnit (například typicky z důvodu výrazně vyššího pracovního příjmu jednoho z nich), tyto dva měsíce rodičovského příspěvku (příslušná částka) by jim bez náhrady propadly.

Podle náměstka pro legislativu Ministerstva práce a sociálních věcí Petra Hůrky bude muset ČR povahu našeho rodičovského příspěvku zásadně změnit i v jeho samotné věcné podstatě, protože  EU vyžaduje, aby to byla sekundární dávka k peněžité pomoci v mateřství a aby byla fixována na kompenzaci ztráty výdělečné činnosti. Česká republika musí směrnici uplatnit nejpozději do začátku srpna 2022. 

My v SPD současné základní obsahové a procesní nastavení tzv. prorodinných dávek a podpor považujeme za docela vhodné a vyhovující. Počítáme navíc samozřejmě s tím, že musí být, v zájmu zvýšení podpory pracujících rodin, porodnosti a demografického vývoje, výrazně vyšší. Dávky mají být cíleny primárně na děti. Má to tak být bez ohledu na sociální status rodičů, který se navíc může mnohdy prakticky ze dne na den změnit. Aplikace směrnice Evropské unie, o níž je zde řeč, by dosavadní stav rozmetala a vedla by ve finále jen k dalšímu poklesu porodnosti v ČR. V SPD naprosto odmítáme, aby o podobě naší sociální a rodinné politiky rozhodovaly orgány Evropské unie. Budeme proti tomu silně a hlasitě bojovat.

Bc. Lucie Šafránková