PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.12.2021 17:09:05 - Rosum

KSČ

Jak byste hodnotil úlohu Miroslava Štěpána a jaký by měla vztah vámi vedená KSČM ke členům štěpánovy KSČ?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

VranekB

Odpověď

13.12.2021 15:30:59 - PhDr. Josef Skála, CSc.
Své mouchy a slabiny má každý, přirozeně i já sám. Měl je i Mirek Štěpán. Týpky, které mu nesahají po kotníky, ho s gustem démonizují. Dělat jim kompars by bylo pod úroveň. Mirkovi nelze upřít jak snahu některé věci měnit k lepšímu, tak pokus dát dohromady společný odpor vedení sovětských spojenců proti gorbačovské mafii, vnucující sebevraždu socialismu i nám.   

Strana, kterou Mirek vytvořil alternativně ke KSČM, to byl především on sám. Když umřel (nebylo mu ani 70), je to znát velice markantně. Tím nechci urazit nikoho z přesvědčených a čestných lidí, kteří v jím založené straně působí. Reálným politickým faktorem však nejsou. A v dnešní podobě budou už jen stále méně.

A k jádru Vaší otázky? Je-li víc stran zvaných komunistická v té samé zemi, navíc jen střední velikosti, prospívá to máločemu. Až se podaří polít živou vodou to, co komunistickému hnutí dává křídla, určitě to ze všech sil podpoří každý, kdo do jeho řad nepřišel jen kariéru - pod jednou, a ne více hlavičkami. V míře, v níž by to záviselo na mně, se do toho vložím ze všech sil.