PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.07.2022 13:02:19 - Zdenda52120

Co dál

Dobrý den,pane Skálo nemyslíte, že je čas skončit s touto vládou. Nechce se Vám, se postavit do čela nespokojených občanů,postavit se do čela jako čistý nezkompovaný člověk bez ohledu na Vaši stranickou příslušnost . Co kdybyste předestřel svoji představu jak si představujete naši republiku .republiku normálních občanů.Myslím, že by to přišlo vhod právě teď když se řítíme kamsi do neznáma ?Fandím Vám i jako kandidátovi na prezidenta naší republiky. Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Kritická, DAN75

Odpověď

18.07.2022 13:23:55 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Vytlačit tuto vládu od koryt? Včera bylo pozdě. "Pětidemolice", jak vládnímu slepenci říká americký kolega Erik Best, má však stále pohodnou parlamentní většinu. A milióny lidí sice reptají stále víc, do ulic však ještě nevyrazili. Ta chvíle se blíží. Dalo by se očekávat, že přijde už letos na podzim. Pak bude skutečně záležet na tom, kdo se protestní vlně postaví do čela - a k čemu to povede. Jen ke "škatulím hejbejte se"? Tedy k nové vládě, která by získala většinu už v dnešní Poslanecké sněmovně? Jak by asi vypadala a kdo by ji vedl, má-li dosáhnout většinové podpory dřív, než na základě nových voleb? Přišla by s ní skutečně potřebná změna? Lze si představit i patovou situaci, která umožní hlavě státu, aby jmenovala úřednickou vládu. Sestaví ji opravdu z na slovo vzatých odborníků, nemajících ruce umouněné od spoluviny za dnešní slepou ulici? Musíme čekat až na nové volby? Kdy by se konaly - a kdo prosadí jejich vyhlášení? 

Nehledám alibi pro nicnedělání. Beru si slovo, kdekoli mi je dají. Cestovní mapa z pasti však musí mít reálný prostor, a ne jen oporu v ušlechtilém přání. Ke zlomu, který jí dá šanci, dojde pravděpodobně už brzy. Pak bude skutečně záležet na tom, kdo se chopí iniciativy - s jakým programem i dostatečně širokou podporou ve veřejnosti. I nakolik bude důvěryhodný vůči okolnímu světu, na němž závisí naše energetické i další zdroje - a také možnosti suverénního uplatnění v ekonomické sféře, který nás zbaví ponížení cizí dojné stračeny. Až ta chvíle nastane, nebudu na ni civět z křesla u televize. Pak ovšem neprohraje jen parta skutečných vlastenců, odolná i vůči všem zaklínadlům, v jejichž vleku jsme se propadli do dnešního marasmu. Život jí půjde naproti. Bude však potřebovat i rozhodnou podporu "zdola". Tím víc se na ni těším už dnes i od lidí jako Vy.