PhDr. Jiří Horák, Ph.D.

  • KDU-ČSL
  • Jihomoravský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,67. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.08.2022 9:21:09 - Milan Micka

Jak Rusko destabilizuje energetickou situaci v Evropě? Tomu nerozumím.

Ruská federace není napojena na evropský energetický systém. Nemá ani žádný donucovací páky k tomu, aby nařídila tanečky s cenami ropy, plynu a elektřiny v Evropě. A dodávky zemního plynu z plynovodů Nord Stream1 a Družba běžely bez problémů dlouhá léta. A podstatné zvýšení dodávek plynu měl zabezpečit plynovod Nord Stream2, který je už půl roku natlakovaný a připravený ke spuštění a je uložen k ledu. Tak v čem je problém? Jsem přesvědčen, že za tanečky s cenami všeho na co se podívá není Rusko, ale americké chamtivé společnosti. Celá tato situace je vyvolaná pouze nenávistí k Rusku.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Milan Micka, xdavx007, vladp, prototypb, eva41, Bedrník, evenak, MIJI

Odpověď

07.09.2022 11:22:37 - PhDr. Jiří Horák, Ph.D.
Vážený pane Micka,problém je v tom, že Rusko systematicky již celý loňský rok postupně omezovalo dodávky plynu do Evropy, což mělo za následek výrazný nárůst ceny plynu z 20 euro za MWh na více než 100 euro na konci loňského roku. Ruská agrese na Ukrajině a následné zasloužené tvrdé sankce situaci na trhu s plynem dále eskalovaly. Rusko mělo a má přímou páku, jak ovlivňovat cenu plynu v Evropě a díky systému závěrného zdroje může také v podstatě ovlivňovat cenu elektrické energie. Sázka na ruský plyn se ukázala jako obrovská strategická a bezpečnostní chyba a dle mého názoru musíme udělat maximum proto, abychom v následujících letech snížili energetickou závislost na Rusku na minimum.