Ing. Bohuslav Chalupa

velmi nespokojený občan
  • BPP
  • Komín
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.06.2015 10:35:17 - camel

Souhlasíte s následujícím textem a máte pro svou odpověď argumenty?

V souvislosti s osvobozujícím rozsudkem nad zpravodajci vojenské rozvědky a nad Janou Nečasovou kvůli obvinění ze zneužití vojenské tajné služby upozornila komunistická poslankyně Zuzka Bebarová - Rujbrová na jednu podstatnou věc. Zpravodajské služby totiž nikdo nekontroluje a ten, kdo je kontrolovat má – tedy vláda a premiér – na to zřejmě ani nemají čas. „O této situaci přitom už víme deset let a stále je náprava v nedohlednu,“ řekla ParlamentnímListům.cz poslankyně.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.06.2015 23:24:09 - Ing. Bohuslav Chalupa
Dobrý večer.

S textem, tak jak jste jej uvedl, nemohu souhlasit.
Jsem shodou okolností i předsedou Stálé komise pro kontrolu vojenského zpravodajství PSP ČR a musím konstatovat, aniž bych chtěl zpochybňovat právo kolegyně na její názor, že není členkou této komise a nemusí mít úplně přesné informace a činnosti této komise.

Samozřejmě komise kontroluje pouze a jenom to, co je jí platnou legislativou ČR umožněno. I to však postačuje k tomu, abychom byli schopni pravidelně kontrolovat zda a jak služba pracuje a do jisté míry i předcházet eventuálním systémovým  pochybením. Mohu Vás ujistit, že jak Ministr obrany, tak i ředitel Vojenského zpravodajství přijali taková organizační opatření, která znemožňuje takové jednání, které vedlo, nebo by mohlo vést k obvinění služby (jejích některých příslušníků) ze zneužití a to bez ohledu na to, zda ke zneužití vojenské tajné služby v minulosti fakticky došlo či nedošlo.

Je však na místě zcela na rovinu konstatovat, že žádnou kontrolou nejsme schopni odhalit selhání jedince ve chvíli, kdy k němu fakticky dojde. Možnost, že dojde k individuálnímu lidskému pochybení je zde vždy.
I pro tento případ má služba takové vnitřní mechanismy (a jejich stav jsme schopni kontrolovat), aby takové selhání bylo rychle odhaleno a eliminováno.

Je skutečností i to, že tak, jako se neustále vyvíjí vše okolo nás, vyvíjí se i náš stupeň poznání a pochopení funkcí a činností zpravodajské služby a tím vzrůstá i naše schopnost kontroly. Tvrdit, že není co zlepšovat by bylo příliš seběvědomé, podstatné je, že si to uvědomujeme...

S pozdravem
B. Chalupa