Fischer pozval k debatě i bývalé disidenty ze zahraničí

26.02.2010 15:12

Jan Fischer se zúčastnil konference Zločiny komunistických režimů.

Fischer pozval k debatě i bývalé disidenty ze zahraničí

 

Premiér Jan Fischer převzal záštitu nad závěrečným kulatým stolem mezinárodní konference.

Konference trvá ve dnech od 24. února do 26. února 2010 v prostorách Senátu Parlamentu České republiky a Strakovy akademie. Akci pořádá Ústav pro studium totalitních režimů společně s partnerskými institucemi z pracovní skupiny pro Platformu evropské paměti a svědomí a dalšími zahraničními partnerskými ústavy.

 

 

Konference je rozdělena do dvou částí. Pořadatelem první části, která proběhla ve dnech 24.-25. února, byl místopředseda Senátu Jiří Liška. Dnes, 26. února, konferenci pořádá Úřad vlády ČR. Premiér Jan Fischer převzal záštitu nad závěrečným kulatým stolem. Cílem konference je sestavit přehled zločinů spáchaných komunistickými režimy za železnou oponou, ohodnotit je z právního hlediska a pokusit se hledat možná řešení dnešní situace, s cílem zlepšení porozumění a posílení evropské integrace přes bývalou východo-západní hranici.

 

 

Svolání konference Zločiny komunistických režimů daly podnět především dokumenty, mezi které patří rezoluce Parlamentního shromáždění Rady Evropy ze dne 25. 1. 2006, která apeluje k odsouzení zločinů totalitních komunistických režimů, dále Pražská deklarace ze dne 3. 6. 2008, která hovoří o svědomí Evropy a komunismu, a nakonec rezoluce Evropského parlamentu o svědomí Evropy a totalitě ze 2.dubna 2009.

 

 

Mezinárodní konference se účastní řada významných hostů, kteří nad ní též převzali záštitu. Patří mezi ně například předsedkyně Podvýboru pro lidská práva Evropského parlamentu Heidi Hautala z Finska, předseda Výboru pro politické záležitosti Parlamentního shromáždění Rady Evropy, předseda švédské delegace v PSRE a zároveň současný prezident Švédska Göran Lindblad či řada disidentů, z nichž jsou mnozí zároveň členy Evropského parlamentu. Na základě pozvání premiéra Jana Fischera se dnešní části konference účastní i bývalý spolkový zmocněnec pro archivy Stasi a předseda sdružení „Proti zapomnění - za demokracii" Joachim Gauck ze SRN či Vytautas Landsbergis, bývalý disident a prezident Litevské republiky a zároveň člen Evropského parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…