Pecina či Kocourek do vedení ČEZu?

24.05.2010 13:57 | Zprávy

ČSSD i ODS chtějí po volbách vyměnit vedení ČEZu. Občanští demokraté by jmenovali ředitelem ekonomického experta ODS Martina Kocourka, ČSSD by na místě Martina Romana ráda viděla ministra vnitra Martina Pecinu.

Pecina či Kocourek do vedení ČEZu?

Politici z ČSSD i ODS hovoří již delší čas o tom, že by rádi provedli "určité" změny v ČEZu. Ale až po volbách. Nyní vyšlo najevo, že změny se budou kromě nastavení jiných pravidel fungování podniku týkat i výměny ředitele. Uvedl to server iHNed.cz.

„Mluví se o tom, že Martina Romana byl měl nahradit současný šéf dozorčí rady Martin Kocourek," řekl serveru údajně dobře informovaný zdroj z ODS, který ale nechtěl být jmenován.

Kocourek je ekonomickým expertem ODS a stranickým kandidátem na ministra financí.

Také v Lidovém domě se v tichosti mluví o tom, že by Roman mohl po volbách skončit. "Jedním z kandidátů, o kterém se mluví, je Martin Pecina," prozradil pro iHNed.cz zdroj z ČSSD. Podle IHned.cz ale výměnu Romana nikdo oficiálně potvrdit nechce.

ČSSD: Už nechceme motivační program

Občanští demokraté chtějí podle svého lídra Petra Nečase kromě výměny ředitele změnit i zadávání zakázek firmám s neprůhlednou majetkovou strukturou, což se dnes ve velkém děje a sociální demokraté chtějí definitivně zrušit akciový motivační program pro členy vedení.

"Určitě by bylo vhodné zrušit definitivně akciový motivační program pro představenstvo," řekl první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

„Tlak na transparentní rozhodování ČEZ je oprávněný a je v pořádku," řekl pak ke změně zakázek ČEZu v rozhovoru pro Hospodářské noviny lídr ODS Petr Nečas. O případných změnách ve vedení ČEZ ale mluvil jen opatrně. Podle Nečase prý bude chtít nová vláda "slyšet představy vedení ČEZ o dalším strategickém směřování této firmy a určitě vedení ČEZ bude chtít slyšet priority vlády".

Server IHned.cz také podotýká, že ČEZ  se dostal i do předvolebního boje. Například sociální demokraté na billboardech slibují regulaci cen energií, a hlavně 13. důchod z dividend ČEZ.

„Peníze z elektrárenského gigantu by však mohla rozdat už současná vláda. Premiér Jan Fischer totiž včera v Otázkách Václava Moravce připustil, že by se ze zisků ČEZ mohly uhradit škody způsobené současnými povodněmi na severní Moravě," dodal k tomu server.

Více: Liška (SZ): Chceme průhledný ČEZ, je to státní firma

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hilšer před volbami vytáhl nákres: Rizikové vlivy na Českou televizi. Radí mu psychiatra

12:01 Hilšer před volbami vytáhl nákres: Rizikové vlivy na Českou televizi. Radí mu psychiatra

Senátor Marek Hlišer, který by si svůj mandát rád zajistil pro dalších šest let, vytahuje ve finále …