Výstup Bezděkovy komise je o střeše, o základy se nezajímá

12.07.2010 13:25 | Zprávy

Po úspěchu pravicových stran ve volbách se zdálo být hotovou věcí, že dojde ke shodě na penzijní reformě. Z rozhovoru ekonoma Lízala pro časopis Týden vyplývá, že závěry Bezděkovy komise nelze zcela využít.

Výstup Bezděkovy komise je o střeše, o základy se nezajímá

Už před volbami se lídr ODS Petr Nečas zmínil, že výstupy Bezděkovy komise, která připravovala návrh penzijní reformy, mohou být něco, co se vezme a přímo implementuje. „V okamžiku, kdy se ukázalo, že volby dopadly trošku neočekávaně, tak si komise řekla: přišel Ježíšek, tak si mu napíšeme," komentuje ekonom Lubomír Lízal závěry komise, v níž seděli jen zástupci pojišťoven a nikdo z akademiků.

Bezděkova komise navrhla snížit odvody na pojistné z dnešních osmadvaceti na třiadvacet procent. Tři procenta by z toho přitom šla na soukromé spoření. „To, že jsou tam vůbec nějaká čísla, je, myslím, naprosto špatný postup. Napřed si totiž musíme politicky ujasnit, jaký má být výsledek: kdy chci, aby lidé chodili do důchodu?" upozorňuje Lízal na potřebnou prioritu při uvažování.

Vůbec se neřeší nastavení průběžného systému a jeho velikost

Podle ekonoma, který radí i občanským demokratům, je nejprve nutné určit náhradový poměr a zásluhovost a teprve z toho vyjde, jestli lze pojistné snížit hodně, nebo málo. „Výsledek Bezděkovy komise je prezentován jako jediná možná alternativa, která ovšem neodpovídá na základní otázku - jak velkou složku má představovat průběžný systém a jak ho nastavíme. To musí udělat politická reprezentace," tvrdí Lízal v časopise Týden.

Závěrům Bezděkovy zprávy chybí způsob, jak bude z hlediska Ústavního soudu řešena zásluhovost v průběžném systému. „Teprve potom se můžu zabývat tím, jak bude vypadat další pilíř. Teprve potom zjistíme, kolik to bude stát. Výstup Bezděkovy komise je jen o té střeše a komínku, ale vůbec se nezajímá o základy," uvádí ekonom.

Reforma musí přihlížet i k výroku Ústavního soudu

Podle něj se politici budou muset na penzijní reformě dohodnout už jen z hlediska výroku Ústavního soudu, který rozhodl, že se musí změnit výpočet důchodů, aby lépe odrážel poměr mezi vplacenou a vyplácenou částkou. „Dal jim čas, ale nařídil jim ten základní pilíř předělat takovým způsobem, aby příliš nepřerozděloval od těch, co přispěli více, k těm, co přispěli méně," připomněl Lízal povinnost zákonodárců se s rozhodnutím Ústavního soudu vypořádat.

Čtěte také:

Penzijní reforma počítá se snížením pojistného a zvýšením sazby DPH 

Lidé nemají na to, aby si spořili na důchod, míní Špidla

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hrajou o čas.“ K vládě se vyjádřili umělci. Jeden z nich tuší „držkopád“

22:07 „Hrajou o čas.“ K vládě se vyjádřili umělci. Jeden z nich tuší „držkopád“

„Bude to ve finále držkopád… Jako na lodi Bounty. Tohle se v lepší společnosti nedělá.“ Tak hodnotí …