Kalousek: Odprodej části ČEZu bude v důchodu má největší rozkoš

01.08.2010 21:19 | Zprávy

Vláda zkoumá, jak zapojit do škrty zmítané ekonomiky peníze ze státních firem. Na účtech těchto firem by mělo ležet nejméně osm miliard korun. Dalších až deset miliard by se mohlo získat odčerpáváním zisku státních podniků.

Kalousek: Odprodej části ČEZu bude v důchodu má největší rozkoš

Podle serveru ihned.cz konkrétní plán už připravuje ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS). Zdrojem by měly být hlavně podnik Lesy ČR a Budějovický Budvar.

Ministr financí je jasně pro

Ministr financí Miroslav Kalousek poskytl Hospodářským novinám (HN) rozhovor, v němž se za myšlenku svého vládního kolegy ze zemědělství jednoznačně postavil. 

"To je názor, kterému já velmi fandím. Je správné o tom uvažovat a Ivan Fuksa určitě může počítat s mojí podporou. Pod jedinou podmínkou: Pokud si všichni uvědomíme, že to jsou mimořádné prostředky a mohou být použity pouze na mimořádné výdaje, jako je penzijní reforma nebo likvidace povodní. Nikoli na zalepování děr v rozpočtu."

Způsob, jakým tuto ideu uvést do praktického života, by ovšem ministr financí raději nechal na právnících. Že by to šlo okamžitě si ale nemyslí.

"Jsem jen prostý inženýr chemie. Toto je otázka práva, a tak to nechám na právních expertech. Jsem tu teprve 14 dní. Takže žádné analýzy nemám, ale nemyslím si, že je toho možné dosáhnout letos," uvedl Kalousek.

ČEZ ano. Ale ne superdividenda. Raději další odprodej

Podle Kalouska by se jako zdroj dodatečných finančních prostředků mohl využít i energetický gigant ČEZ. Ministr financí nicméně varuje, aby se tak dělo formou nějaké superdividendy.

"Tam jsou dva problémy. Dividenda ČEZ je pravidelný příjem rozpočtu. Ale nejsem fanouškem superdividendy. Jednak protože mám strach, že by se projedla, a také protože stát je pouze majoritní vlastník, nikoli stoprocentní vlastník. My bychom superdividendou obohatili spoustu jiných subjektů. A já nejsem zas tak přející člověk."

Jako vhodnější formu vidí Kalousek odprodej části státního podílu v ČEZ. Jak to ostatně za svého minulého působení na ministerstvu již jednou udělal on sám. Tehdy mu to prý působilo zcela výjimečné potěšení. Vlastně rozkoš, upřesnil ministr.

"Je to operace, kterou jsem provedl, a tvrdím, že patří do učebnic. Poprvé v historii obehrál český stát profesionály z finančních trhů. Odhaduji, že jsem státu vyhrál 10 miliard korun. Protože tehdy jsem opravdu hrál poker. Vzal jsem na sebe plnou odpovědnost a v té hře zvítězil. S tím se mi bude skvěle umírat v domově důchodců. To je pro mě největší rozkoš, kterou jsem tady zažil," pochválil se Kalousek.


Čtěte také:

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

Eva Decroix, MBA byl položen dotaz

Fotýn

Chápu vás dobře, že hájíte Foltýna, a to, jak se vyjadřuje? A když si o něm myslím své, znamená to, že jsem dezinformátor? Co když mi jen vadí, že všechny, kteří s ním nesouhlasí uráží? Ostatně vy sama se proti urážkám ohrazujete, ale že je používá Foltýn, to vám nevadí? Tvrdíte, že je vaší prací bý...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Foltýn pohrdá většinou společnosti.“ Zeman znovu zasáhl. A to nebylo vše

20:15 „Foltýn pohrdá většinou společnosti.“ Zeman znovu zasáhl. A to nebylo vše

Prezident Miloš Zeman byl hostem XTV. Rozpitval návrh státního rozpočtu i možnost, kdy skončí válka …