Vláda přichází s daní z hlavy. Ta před lety smetla železnou lady

10.08.2010 13:38 | Zprávy

Povodňová daň ve výši sto korun na hlavu není dobrý nápad. Vládě je třeba doporučit, aby si to politicky ještě velmi dobře rozmyslela, píše Jan Macháček v komentáři pro Respekt.cz.

Vláda přichází s daní z hlavy. Ta před lety smetla železnou lady

Víkendové povodně inspirovaly vládu k tomu, že chystá zavedení povodňové daně ve výši sto korun na hlavu. „To je čistá ´poll tax´, tedy daň z hlavy, kterou se pokoušela zavést Margaret Thatcherová a koketerie s touto daní znamenala začátek jejího politického konce," připomíná pro Respekt.cz komentátor Jan Macháček, jak daň z hlavy, která je například zakázána Ústavou USA, ovlivnila politickou dráhu bývalé premiérky Velké Británie.

„Proto je třeba vládě doporučit, aby si to politicky ještě velmi dobře rozmyslela. Je to ´více´ než rovná daň či zrušení daňové progrese, kdy každý platí stejné procento z příjmu. Tady má platit každý stejnou částku. Jsou to sice ´dvě piva a balíček cigaret´, ale přijít v zemi, kde se prohrávají volby na poplatcích u lékaře s tímto demonstrativním echt pravičáctvím? Nehledě na to, že u lidí, kteří vydělávají deset tisíc měsíčně, je i ta stovka docela dost," upozorňuje Macháček.

Pomoc postiženým povodní může jít z normální kapitoly rozpočtových rezerv

Komentátor poukazuje na skutečnost, že povodně se staly už regulérním jevem, a tak je třeba posílit normální kapitolu rozpočtových rezerv. „A to snad lze i na základě normálních rozpočtových příjmů," připomíná komentátor vládě, že lze sáhnout i k politicky obratnějším opatřením třeba na příjmové straně rozpočtu. Inteligentní je pohnout daněmi vzhůru tam, kde je to efektivní, tam, kde jsou popsané a známé rezervy, a tam, kde daně budou působit co nejmenší distorze tržního systému.

Podle Macháčka jsou například zjevné rezervy v dani z nemovitostí, která je nejmenší na světě. „A když si člověk přečte, že Češi ročně prosází 130 miliard korun a zdanění je také zanedbatelné, tak z toho zůstává rozum stát. Tedy ne, že by se měly zvyšovat daně jen tak z plezíru, když ale vláda zastavuje spoluúčast při financování evropských projektů, i malé dítě si snad spočítá, co je a není ekonomické počínání," soudí komentátor.

Čtěte také:

Hájek: Topolánek měl pravdu. Kalousek je jednička 

Plže a mlže si plaťte sami, milí občané. John hájil povodňovou daň 

Mach (Svobodní): Vláda povodně jen trapně zneužívá 

Foto: Zbyněk Pecák

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senát se přebarvil. Babišovo ANO posílilo. Kdo půjde do vedení?

16:50 Senát se přebarvil. Babišovo ANO posílilo. Kdo půjde do vedení?

Docent Břetislav Rychlík, plukovník Robert Šlachta, profesor Stanislav Balík nebo profesor Miroslav …