Vejmelka: Za rozsypáním kandidátky na Praze 13 byli problémoví jedinci

02.12.2010 22:20

Jeden ze zástupců starosty městské části Praha 5 a zároveň místopředseda Věcí veřejných Jiří Vejmelka se podle svých slov začíná ujímat úřadu na smíchovské radnici. Předtím ale, těsně před komunálními volbami, musel řešit nepříjemnou situaci v klubu VV Prahy 13.

Vejmelka: Za rozsypáním kandidátky na Praze 13 byli problémoví jedinci

Dvanáct tamějších kandidátů do zastupitelstva se rozhodlo odejít v termínu, kdy už nebylo možné změnit kandidátní listinu VV. Důvodem byl vstup jim neznámých lidí z občanských sdružení prahy 13 na čelní místa zdejší kandidátky. Důvody byly podle Vejmelky dva - neexistující síť oblastních a krajských organizací VV a také značná angažovanost zdejší ODS, vedená Davidem Vodrážkou. 

Jak se projevila neexistence krajských, okresních, oblastních a jiných organizací Věcí veřejných při komunálkách?

Věci veřejné, jako nová strana, nemají zatím dobudovánu organizační strukturu, která by odpovídala celorepublikové působnosti. Zatím našimi základními jednotkami na místní úrovni jsou kluby. Administrativně řídí kluby tajemníci krajů. Nad kluby existuje jako centrální orgán již jen grémium. To schvalovalo všechny kandidátky pro komunální volby. Je jasné, že při tomto organizačním uspořádání nebylo v silách členů grémia posoudit detailně všechny předložené kandidátky.


Za jak dlouho předpokládáte dobudování té celorepublikové struktury strany, budou se například oblastní a krajští lídři volit Véčkaři po internetu?

Osobně bych přivítal, abychom organizační strukturu, tedy něco jako oblasti a kraje, zřídili co možná nejrychleji. Myslím si ale, že dříve než do poloviny příštího roku to nestihneme. Představitelé oblasti a kraje by měli být voleni stranickou strukturou. Lídry kandidátek do krajů bych ale navrhoval opět volit Véčkaři.


Může neexistence nižších samosprávných celků ve straně za problémy, které nastaly v Praze 13 a Praze 4?

Domnívám se, že je to jedna z hlavních příčin problémů v Praze 13 a Praze 4. Další příčinou byla snaha o přijímání většího počtu členů tak, abychom mohli sestavit plné kandidátky. Tak se někde, jako v Praze 13, do klubu dostalo několik problematických jedinců, kteří měli jiné zájmy, než úspěch Věcí veřejných v komunálních volbách.


Zřejmě máte na mysli lidi okolo bývalé místopředsedkyně Anny Pelikánové, kteří opustili kandidátku VV před volbami. Oni ale tvrdí, že se jich celostátní vedení nezastalo, když poukázali na nestandardní způsob tvorby kandidátky v rozporu se stranickými stanovami. O dlouhodobém plánu spolupracovat se zástupci občanských sdružení (OS) prý od bývalého předsedy Kamila Regenta nevěděli nic. Kdy jste informovali pražské kluby VV v oblasti Smíchova a jihozápadního města o záměru spolupracovat s OS a dostat jejich lidi na kandidátky?

V městské části Praha 5 jsme spolupracovali s představiteli občanských sdružení prakticky hned od svého založení v polovině roku 2008. Ale představitelé OS neměli zájem být na naší kandidátce. Protože v Praze 5 máme nejvíce členů z celé Prahy, neměli jsme žádný problém sestavit téměř celou kandidátku z našich členů. V Praze 13 jsme začali spolupracovat s OS také vzápětí po ustavení klubu, což bylo začátkem března letošního roku. Společně s třemi představiteli klubu Prahy 13 a s Markétou Reedovou jsem se zúčastnil v sobotu 17. března i konference politických stran působících v Praze 13, kterou svolali představitelé OS. Byla tam i paní Pelikánová. Pozvaná nebyla pouze ODS, protože právě proti její politice byla konference zaměřená. Členové OS v Praze 13 šli pak jinou cestou než v Praze 5 a naopak měli zájem figurovat na kandidátkách politických stran. Samozřejmě, že pak chtěli v případě úspěchu prosazovat své zájmy. Ty ale v žádném případě nebyly v rozporu s programem VV. Proto těm, podle nás největším osobnostem z řad OS, byla průběžně místa na kandidátce VV nabízena. Již také proto, že počet členů VV v Praze 13 byl nízký a zdaleka nestačil na pokrytí kandidátky.


Celá kauza Prahy 13 a vašeho místního klubu vyvrcholila ve čtvrtek ráno. Obyvatelům Prahy 13 někdo distribuoval leták, ve kterém je vyzýval ke krížkování kandidátů napříč třemi politickými stranami, kromě VV to postihlo ještě TOP 09 a Stranu zelených. Jinými slovy, někdo lidem radil, aby volili ty a ty kandidáty VV, čímž se zbytek kandidátky pokusil upozadit ve prospěch zakřížkovaných lidí ze dvou dalších stran. Pokud by šlo o práci oněch „zakřížkovaných," nepřijde Vám to vůči jejich spolukandidátům tak trochu nefér? Co vám řekli zakřížkovaní kandidáti na P13 k té akci s letáky v předvolební čtvrtek?

Ptal jsem se na to bývalého místopředsedy klubu pana Dlouhého a ten mě ujistil, že neví o nikom z kandidátky VV, který by se na akci s křížkováním podílel. Panu Dlouhému důvěřuji.


Jak vy tedy osobně vidíte ten spor, který na P13 vznikl?

Domnívám se, že šlo o akci ODS, aby oslabila kandidátku VV. Znám tyto praktiky z Prahy 5 velmi dobře. Není tajemstvím, že David Vodrážka si s Milanem Jančíkem velmi dobře rozumějí. Také jsem zaslechl, ale upozorňuji, že to nemám ověřené, že důvodem snahy posunout představitele z OS do zadních pozic na kandidátce bylo to, že jejich případné zvolení by bránilo uzavření koalice s Vodrážkovou ODS.


Tzv. rebelové na třináctce tvrdí, že se vedení strany jejich problému nevěnovalo, jaké byly kroky lidí z vedení, kolika zasedání jste se účastnili, kdo tam z výše postavených členů VV byl, jaké jste jim navrhovali kroky?

Není pravda, že by se vedení problémem nezabývalo. Osobně jsem se zúčastnil jednoho zasedání klubu Prahy 13 u nás v centrále a na druhém jsem byl z části. Podle mě bylo ale jednáno ještě vícekrát. Na jednáních, kde jsem byl přítomen, byli ještě David Švarc, volební manažer pro ČR, Pavel Dobeš, tajemník pro Prahu a Marie Hakenová, jako lídr volebního obvodu II do hl. m. Prahy. V žádném případě jsme nechtěli, aby někdo odstoupil z kandidátky. Doporučovali jsme definitivně dořešit rozpory až po volbách, kdy by byl větší časový prostor pro smírné řešení.


Bude se Rada VV případem ještě zabývat? Jak budete postupovat v případě čekatelky Šárky Pelikánové, kterou VV vyhodily také za odchod z kandidátky, ačkoliv nikdy na žádné nefigurovala? V jejím případě to totiž vypadá, že vadí spíš příjmení než výtky k její práci pro stranu, nemyslíte?

Ověřil jsem, že v případě Šárky Pelikánové k pochybení skutečně došlo. Navrhnu radě, aby zrušila rozhodnutí o zrušení jejího čekatelství a Šárce Pelikánové se omluvila. Jinak nemá Rada VV žádný důvod se případem dále zabývat. Vyloučení členové mají možnost odvolat se k Rozhodčí komisi.


Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…