Epopej zůstane, Hašek se se Svobodou dohodnul

10.01.2011 17:27

Tohle Alfons Mucha nečekal jistě ani v nejhorších snech. Jeho slavný soubor pláten Slovanská epopej se stal hlavním předmětem politických tahanic, které neberou konce. Jako hlavní volební zbraň sice obrazy neposloužily, ale zatím stále není jasno, kde a jak vlastně skončí.

Epopej zůstane, Hašek se se Svobodou dohodnul

Po jednání jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) s primátorem hlavního města Prahy Bohuslavem Svobodou je zatím jasné pouze to, že dosud epopej zůstane v Moravském Krumlově. A to až do doby, než Praha vybuduje takový prostor pro plátna, jaký se při jejich darování Mucha představoval. Zatím však není jasné, v jakém stavu jsou již srolované obrazy, které se měly převézt do veletržního paláce koncem loňského roku, a které nakonec zůstaly v chátrajícím moravskokrumlovském zámku. Hašek však slíbil, že se v krajském rozpočtu pokusí najít patřičné prostředky na vylepšení místa, kde budou opět obrazy k dispozici pro veřejnost, než je definitivně získá hlavní město. Po jednání politiků je však už teď jasné, že dřív než v příštím roce to nebude.

„S panem primátorem Svobodou jsme se dohodli, že zhruba do měsíce vytvoříme společnou pracovní skupinu odborníků, která připraví společný návrh budoucnosti Slovanské epopeje jak pro nejbližší dobu, tak ve střednědobém horizontu. Skupina mimo jiné navrhne možnosti zlepšení podmínek, ve kterých je Epopej vystavována a já budu prosazovat možnosti budoucí účasti krajského rozpočtu na tomto záměru. Pro jižní Moravu to znamená, že nyní budeme připravovat návštěvu pana primátora a jeho spolupracovníků v Moravském Krumlově. Budeme spolupracovat na tom, aby se zámek v Moravském Krumlově stal důstojnějším místem pro umístění Slovanské epopeje," řekl hejtman Hašek.

Dílo bude přístupné veřejnosti

„V rámci toho, že byla stažena žaloba, dohodli jsme se, že bude celý prostor odpečetěn a na jaře i v létě bude výstava přístupná jako loni. Teprve na konci léta začneme hovořit o tom, v jakém časovém horizontu bude mít Praha vytvořeno zázemí pro umístění Muchova díla," řekl pražský primátor. Časový horizont však odmítl předjímat.

První schůzka Michala Haška jako předsedy Asociace krajů ČR s novopečeným členem její rady - pražským primátorem Bohuslavem Svobodou - byla věnována také dalším tématům. Především úloze primátora v radě Asociace, stěhování jejího sídla z Krajského úřadu Středočeského kraje do pražské radnice a také otázkám souvisejícím s nadcházející schůzkou hejtmanů s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem, která se má uskutečnit příští pátek v Brně.

Více:

Primátor Svoboda: Minimálně do léta se Epopej stěhovat nebude 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Hašek: Přešlapování s ministerstvem dopravy zažívají také kraje

17:00 Hejtman Hašek: Přešlapování s ministerstvem dopravy zažívají také kraje

Regionální železniční doprava stále čeká na několikátou, snad už finální a konečně platnou verzi mod…