S vypnutou rušičkou: Bublan o Johnovi a jeho náměstcích

16.01.2011 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Naším půlnočním hostem se protentokrát stal exministr vnitra a současný šéf sněmovního Výboru pro obranu a bezpečnost František Bublan (ČSSD). Zastihli jsme ho v kanceláři výboru, zavaleného úředními lejstry.

S vypnutou rušičkou: Bublan o Johnovi a jeho náměstcích

Zpovídali jsme Františka Bublana na aktuální témata. Zajímalo nás objektivní hodnocení Radka Johna, jak Bublan vnímá situaci na vnitru, tance kolem šéfa policie a pochopitelně nechyběly ani historky z pod pultu. Kterého unikátního privilegia si František Bublan velmi považoval?

Můžeme nahrávat tento rozhovor na diktafon, pane předsedo?

Klidně, mám tu sice rušičku, ale vypnul jsem ji.(se smíchem)

Pane předsedo, vy jste vedl resort vnitra 2 roky, před tím jste šéfoval civilní rozvědce UZSI, čemuž předcházelo 10 let u BIS. Jste muž, který se v oblasti bezpečnosti pohybuje celý život, dokážete objektivně hodnotit působení Radka Johna ve funkci? Co třeba reforma cizinecké policie, jak to vnímáte?

Radek John hledal úsporné prostředky, kde se dalo, proto se rozhodl převést Cizineckou policii pod krajská policejní ředitelství. Jsme součástí Schengenu a nepotřebujeme takové množství příslušníků CP. Největší problém však spatřuji v dvojím vládnutí. Chybí tu liniové řízení. Tito příslušníci spadají metodicky pod centrální ředitelství CP, ale formálně pod krajského policejního ředitele. Říká se, že lepší je jeden špatný generál než dva dobří.

Jak vnímáte propuštění tiskového mluvčího, vlastního člověka, kterého si Radek John s sebou přivedl na vnitro ?

Bylo to v té době, kdy John jeden den něco řekl a druhý den to vyvrátil nebo při nejmenším poupravil. Možná tu byla špatná komunikace s tiskovým odborem, nevím. Vnímal jsem pana Reichla jako oběť. John se snažil tímto manévrem podle mě zamaskovat svoje mediální chyby.

A co Johnova otevřená výzva k rezignaci Martinů ?

,K veřejné výzvě se John neměl dle mého soudu uchýlit, to se dělá po tiché dohodě. Nemusel to vůbec projednávat s premiérem Nečasem, neboť tento krok spadá zcela do kompetence ministra vnitra. Martinů byl celou dobu k Johnovi až neskutečně loajální. Vzpomínám, jak jsme tu na výboru projednávali destrukční rozpočet MV a jediný, kdo se ozval byl ředitel hasičů Štěpán. Martinů řekl jen: nějak to uděláme. Pro srovnání - bývalý policejní prezident Kolář by pro policii umřel.

A obecně k jejich vztahu ?

Spíše mě zaráží, že ho veřejně očerňoval a pak ho chce nominovat do vysokých postů Europolu. To jsou velmi tvrdá jednání a důležité posty si zpravidla ohlídají velké země. Dodnes si pamatuji, jak se jednalo o novém šéfovi Europolu. Nás, ministry vnitra členských zemí ,,drželi" v místnosti a nesmělo se hlasovat. Nový šéf musel být zvolen konsensem. Nakonec se ujednalo písemné vyjádření, kde v podstatě každý napsal na kus papíru jméno favorita. To je možné jen v EU.

A co Johnovi náměstci ?

Seskupení těch náměstků má původ někde jinde. Oni to jsou všechno spolužáci z policejní akademie. Tam možná si vytvořili nějakou partu, nebo skupinu, znají se, patří tam mimochodem i pan Bárta. Vzniklo to nejdřív samovolně a poté trochu násilně, aby se domluvilo paritní zastoupení stran. Na začátku to nezvládl pan Zahálka, který zkolaboval z přepracování. Ten druhý kontroverní Michal Moroz má určitě velké schopnosti, koneckonců to vychází i z rodinného zázemí. (naráží Bublan na působnost Morozova otce v StB - pozn.autora)

Jak jste se dostal vůbec ke komisi ?

Ten nápad na tu komisi vzešel někdy v prosinci. Potkal jsem se ve sněmovně s Morozem a Johnem a oni se mě ptali na názor. Řekl jsem jim, ať postupují podle zákona, normálním výběrovým řízením. Oni už tehdy chtěli poslanecké zastoupení, což se mě moc nelíbilo. Navrhoval jsem odborné zastoupení z členů Výboru na obranu a bezpečnost. Pak jsme se rozešli a od té doby se neviděli. Až jsem ji jednoho dne v novinách přečetl, že jsem členem komise.

A co vliv ABL, přeceňuje se, podceňuje se ?

Za zvlášť nebezpečné považuji detektivní sekce, které se však ABL zbavuje. Nemluvím o veřejných zakázkách pro tyto firmy, ale o informacích. Mám zkušenost že tyto soukromé služby bývají technicky dobře vybavené, mají skvělé odposlouchávací a sledovací zařízení a nepodléhají žádnému zákonu. Nahromaděná data se dají velmi lehce zneužít. Ještě mě celkem znepokojuje ten počet zaměstnanců v bezpečnostních agenturách. je jich 100 tisíc, což je velká armáda.

Jak se jako bývalý šéf rozvědky díváte na Wikileaks?

Když vyjdou na povrch z diplomatické pošty vládní postoje k určitým událostem, může to narušit vztahy jinak zpřátelených zemí. Za větší riziko však považuji zveřejnění informací z bankovního sektoru. Já mám osobně strach se závislosti na technice. Agenti-sběrači se dnes navrací k osvědčeným metodám mrtvých schránek a nesázejí tolik na techniku, je to jak vidno bezpečnější.

A co nějaká perlička z oblasti zpravodajství?

Byl jsem přijat ředitelem CIA, to bylo ještě za prezidenta Bushe a on mi na důkaz úcty dovolil kouřit v jeho kanceláři. Což prý nikomu před tím nedovolil, velmi si toho dodnes považuji. Tu plaketu mám od něj, vzpomíná s úsměvem Bublan.

A jak tedy oznámkovat Radka Johna po půl roce ve funkci ?

Nerad bych se ho nějak dotknul a nechci ho vůbec zatracovat. Má to těžké, přišel tam v podstatě nepolíbený. Neměl páru o tom, co se tam děje. Dost mu uškodilo, že Bárta chodil na porady s jeho náměstky, to na autoritě nepřidává. Vnitro je obrovský moloch a ani já za dva roky ve funkci jsem nepoznal všech těch 56 odborů. Vzpomínám, jak jsem se potkal s Johnem ve sněmovně, to bylo někdy po dvou měsících ve funkci. A  on se mě zeptal: "Taky jste tam měl tolik práce?" a já odpověděl: "Taky."

Půlnoční rozhovory:
Senátor Pakosta: Když se EU nereformuje, musí být zničena
Zeman: Pan Čistý? To byl už Špidla, když vyštípal Teličku
Šťastný: Hájek po mně kvůli cigaretám popelníkem nikdy nehodil

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…