Kuchyní mi to neteče, uklidnil povodňový Kalousek

15.01.2011 21:43 | Zprávy

Povodňová komise města Bechyně včera k večeru vyhlásila stav ohrožení. Hrozila zde totiž velká voda. Právě v Bechyni má svůj dům ministr financí Miroslav Kalousek. Protože je zaneprázdněn, o situaci ho rodina zpravuje „esemeskami".

Kuchyní mi to neteče, uklidnil povodňový Kalousek

O stav ohrožení se zasloužila řeka Lužnice, jejíž hladina v pátek dosáhla výšky 330 cm, což odpovídá III. stupni povodňové aktivity, tedy stavu ohrožení. „Pravidelně dostávám esemesky, ale stavu, kdy vám řeka teče kuchyní, to zatím nedosáhlo," řekl ParlamentnímListům.cz Miroslav Kalousek.

K opravdovému průšvihu podle něj ještě něco hladině Lužnice chybí. „Zdá se, že to nejhorší už bylo a řeka kulminovala," dodal Kalousek. Dodejme, že ani Bechyni se nevyhnuly zničující povodně v roce 2002.

SLEDUJEME téma POVODNĚ

Tající sníh plní řeky

Tající sníh spojený s deštivým počasím začal postupně zvedat hladiny řek i na jiných místech. Jak informuje server Novinky.cz, na Karlovarsku voda v noci opadla, zvýšily se ale průtoky na Berounce, Cidlině a také na řece Moravě.

Třetí stupně jsou stále na Labi a na Ohři. Vážná je situace na Hracholuské přehradě, která je plná a nestačí vodu z řeky Mže pojímat. Přesto se aktuálně na Berounce, do které Mže vtéká, už zvyšování hladiny neočekává.

Na Moravě to ujde, maximálně "dvojka"

Řeky na Moravě by výše než na druhý stupeň povodňové aktivity vystoupat neměly. Tání v Jeseníkách sice zvedlo tok Moravy v Moravičanech a vodohospodáři tam ráno vyhlásili druhý stupeň. Ani zde však však voda podle nich už dál stoupat nebude. Pohotovost, tedy první povodňový stupeň, platí také v Lupěné na Moravské Sázavě.

Odtávající sníh zvedl i hladinu Dyje v Podhradí, platí tam druhý stupeň a ani tady by už voda dál stoupat neměla. "Voda stoupla během noci, druhý stupeň jsme vyhlašovali v 05:00. V současné době však již hladina kulminuje a očekáváme pokles," uvedla dispečerka Povodí Moravy. Podotkla, že během soboty by nikde nemělo výrazně pršet.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hilšer před volbami vytáhl nákres: Rizikové vlivy na Českou televizi. Radí mu psychiatra

12:01 Hilšer před volbami vytáhl nákres: Rizikové vlivy na Českou televizi. Radí mu psychiatra

Senátor Marek Hlišer, který by si svůj mandát rád zajistil pro dalších šest let, vytahuje ve finále …