Odboráři k úpravě důchodů: Náš návrh neznamená jejich snížení

17.01.2011 14:20

Českomoravský odborový svaz (ČMKOS) chce, aby takzvaná malá důchodová reforma nezasáhla nízkopříjmové skupiny. Navrhuje proto, aby důchody vzrostly u vysokopříjmových skupin obyvatelstva a nikoliv u nejvyšších skupin.

Odboráři k úpravě důchodů: Náš návrh neznamená jejich snížení

Odbory již dříve vyjádřily svůj názor k důchodové reformě - ponechat pojistné v celé výši ve státním důchodovém pilíři, v penzijních fondech spořit jen dobrovolně a s významným příspěvkem státu a podporou zaměstnavatelů. Dnes navíc odboráři uvedli, že u takzvané malé důchodové reformy chtějí, aby u nízkopříjmových skupin zůstaly penze v současné výši.

Návrh odborů počítá s tím, že by důchody vzrostly pouze u vysokopříjmových skupin obyvatelstva. Oproti tomu ale návrh ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka počítá také se zvýšením důchodů u nejvyšších příjmových skupin, ale na úkor všech ostatních skupin obyvatel, kterým by důchody nepatrně klesly.

Drábek tak chce učinit v souvislosti s loňským rozhodnutím Ústavního soudu, který penzijní systém shledal jako nepřiměřeně solidární a málo zásluhový. Proto zrušil tzv. druhou redukční hranici pro výpočet důchodů.

Odbory ale nyní žádají upravit tuto redukční hranici, což by znamenalo, že příjmy nad druhou redukční hranicí by se započítávaly nikoli deseti procenty jako nyní, ale 20 procent.

Připojištění jen dobrovolné

„Navrhujeme nesahat na průběžný systém, protože ten je jediný, který funguje. Také odmítáme povinné pojištění, protože chceme dobrovolné. Penzijní reforma v našem pojetí by zkrátka byla za méně peněz více muziky," řekl předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil k "velké" důchodové reformě.

Návrh odborů tkví v úpravě současného systému penzijního připojištění se státním příspěvkem. Do těchto fondů by si zaměstnanci odváděli tři až devět procent svého vyměřovacího základu.

K této částce by jim stát přispěl třetinu toho, co odvedli. "Tyto příspěvky by stát hradil ze zdrojů, s nimiž se nyní počítá na krytí opt outu. Bylo by to podle nás racionálnější a levnější," poznamenal k tomu šéf právního oddělení ČMKOS Vít Samek.

Odbory by v budoucnu chtěly řešit i otázku kapitálových fondů, jejich transformace u těch, co nesplňují již původní účely.

Další postup při prosazování požadavků  v oblasti zdravotnictví, daňové reformy a penzijní reformy odborů chtějí zástupci jednotlivých odborových organizací řešit 19. února v Brně, kde se uskuteční celostátní shromáždění zástupců odborových organizací.

Foto: Hans Štembera

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

4:44 Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

Přelom dubna a května je obdobím, kdy většina lidí dostává vyúčtování za energie a služby spojené s …