Místopředseda VV Škárka: O důchodové reformě nemáme dosud jasno

17.01.2011 17:48

Debata vládních stran o podobě důchodové reformy spěje do závěru. Věci veřejné před časem slibovaly, že chtějí více cílit na sociální aspekt jednotlivých problémů. Nakolik toto své přání vyjádří do podoby důchodové reformy? To podle místopředseda strany Jaroslava Škárky zatím není jasné.

Místopředseda VV Škárka: O důchodové reformě nemáme dosud jasno

„Věci veřejné nemají v tomto úplně jednoznačný názor. Já mám svůj názor, zbylá část také jiný... budeme o tom diskutovat a výsledek bude kompromisní řešení, případně řešení, které bude vyhovovat všem," řekl v rozhovoru pro Studio Česko Škárka. Strana ale podle jeho slov může při hlasování ve Sněmovně počítat s jeho loajalitou, i když má jiný názor, než ve straně nyní převládá.

„Já mám v otázce penzijní reformy jiný názor, než Věci veřejné. Jsem zastánce toho původního závěru Bezděkovy komise. Tedy, že bych také upřednostňoval sjednocení DPH na devatenácti až dvaceti procentech ve prospěch snížení odvodů do sociálního pojištění," dodal k tomu místopředseda „véček".

Důchodová reforma je jednou z priorit koalice, jež chce vyvedením části sociálních odvodů do soukromého pilíře omezit ztrátovost současného průběžného systému i diverzifikovat rizika penzijního spoření.

ODS chce dobrovolné spoření, ale může prý ustoupit

Občanská demokratická strana je sice připravena podpořit při přípravách penzijní reformy pět variant včetně povinného vyvedení prostředků ze současného systému, ale dává přednost dobrovolnému individuálnímu spoření, Řekl to začátkem ledna předseda ODS a premiér Petr Nečas s tím, že jeho strana je však vzhledem k naléhavosti reformy ochotná ustoupit.

„Jsme připraveni ke kompromisu. ODS má ale  své podmínky," řekl Nečas k tomu, kdy by pro povinné vyvedení prostředků z průběžného systému strana zvedla ve sněmovně ruku. To by se prý stalo pouze v případě, pokud vznikne státní penzijní fond s konzervativní investiční strategií, bude zavedena skrytá identita střadatelů a poplatky se budou odvíjet dominantně od výnosů fondů, nikoli od objemu spravovaných aktiv.

Nejsilnější vládní strana dosud povinné důchodové spoření, jež navrhuje TOP 09, odmítala. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09 představil svou verzi zahrnující povinné individuální spoření již v listopadu.

Odbory: Pojistné v celé výši, spoření ve fondech jen dobrovolné

Odbory již svůj názor k důchodové reformě představily již minulý týden na jednání tripartity. Jde jim o to, ponechat pojistné v celé výši ve státním důchodovém pilíři, v penzijních fondech spořit jen dobrovolně a s významným příspěvkem státu a podporou zaměstnavatelů.

„Navrhujeme nesahat na průběžný systém, protože ten je jediný, který funguje. Také odmítáme povinné pojištění, protože chceme dobrovolné. Penzijní reforma v našem pojetí by zkrátka byla za méně peněz více muziky," řekl dnes k tomu předseda Českomoravského odborového svazu (ČMKOS) Jaroslav Zavadil.

Návrh odborů tkví v úpravě současného systému penzijního připojištění se státním příspěvkem. Do těchto fondů by si zaměstnanci odváděli tři až devět procent svého vyměřovacího základu.

K této částce by jim stát přispěl třetinu toho, co odvedli. "Tyto příspěvky by stát hradil ze zdrojů, s nimiž se nyní počítá na krytí opt outu. Bylo by to podle nás racionálnější a levnější," poznamenal k tomu šéf právního oddělení ČMKOS Vít Samek.

Odbory by v budoucnu chtěly řešit i otázku kapitálových fondů, jejich transformace u těch, co nesplňují již původní účely.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…