Na úplné zrušení zdravotnických poplatků Hašek nepomýšlí

20.01.2011 15:17

Velký favorit na předsedu ČSSD Michal Hašek připustil v rozhovoru, který zveřejní páteční Hospodářské noviny, že některé poplatky ve zdravotnictví mohou mít své opodstatnění. Přitom strana v minulosti mnohokrát usilovala ve Sněmovně o jejich úplné zrušení.

Na úplné zrušení zdravotnických poplatků Hašek nepomýšlí

Striktní odmítání veškerých poplatků ve zdravotnictví a jejich úplné zrušení nejsou prioritou Michala Haška, kandidáta na nového předsedu ČSSD. „Tak, jak jsou nastaveny, nejsou funkční. Ten systém bych zrušil a bavil bych se o tom, jestli třeba nezavést administrativní poplatek za recept, ale ne za položku na receptu, což je úplný nesmysl," uvedl Hašek v rozhovoru, který se objeví v pátečním vydání Hospodářských novin.

Podle jihomoravského hejtmana může mít poplatek své opodstatnění u první pomoci, ale je třeba se bavit o jeho výši a o tom, zda některé sociální skupiny nemají být osvobozeny. „Tam poplatek prokázal určitý smysl. U pobytu v nemocnicích se můžeme bavit o příspěvku na stravování, kde by ale poplatek neměl být plošný. Platit by jej mohli třeba lidé, kteří jsou výdělečně činní," navrhuje Hašek.

Zvýšení spoluúčasti pacientů ČSSD odmítá

Předseda Asociace krajů je přesvědčen, že se ČSSD musí zúčastnit a podle možností a programu podpořit vše, co se bude týkat reformy zdravotnictví. „Teď nemám na mysli poplatky. Ale souhlasím s tezí, že v systému zdravotnictví je peněz dost. Není nutné přilévat tam desítky miliard korun z rozpočtu," konstatuje Hašek.

Ne, že by sociální demokracie byla ochotna přistoupit na jakoukoliv spoluúčast pacientů ve zdravotnictví. „Myslíme, že současná úroveň zhruba 15 - 16 procent je dostatečná, pokud se spojí se systémovými změnami. Nevím, jestli bude reálné jí snižovat, i když bychom si to přáli. Rozhodně ale odmítáme zvýšení spoluúčasti," rezolutně prohlašuje hejtman.

Specializovaná péče už nebude ve všech nemocnicích

Zároveň upozorňuje, že v systému zdravotnitví jsou díry, kam mizí peníze zbytečně. „Mám díky spolupráci s odborníky pilotní projekt optimalizace akutní zdravotní péče v kraji. Superspecializovaná péče bude ve fakultních nemocnicích, ale specializovaná péče už nebude všude. Ne v každé nemocnici bude celé spektrum péče, drahá přístrojová technika nebude patnáct, dvacet kilometrů od sebe," upozorňuje Hašek.

K věci:

Hašek k lékařům: Řešení je v rukou vlády a ministerstva zdravotnictví 

Hašek otrávil Paroubka a sbíral vavříny. Jistého však nemá nic 

Buzková radí Asociaci krajů. Hašek: I Sobotka má advokáta 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…