Arogance moci, nadával po schůzi na Ratha rozezlený starosta

30.01.2011 8:50

AKTUALIZOVÁNO Středočeské zastupitelstvo, které mělo jednat o rušení autobusových spojů, se po hodinové diskusi rozešlo. Neschválilo si totiž program jednání. O svolání zastupitelstva požádala opoziční ODS, která s plánem kraje na omezení autobusové dopravy nesouhlasí. Hejtman David Rath (ČSSD) jako termín jednání stanovil sobotu večer.

Arogance moci, nadával po schůzi na Ratha rozezlený starosta

Peníze obecně nejsou, středočeské peníze jsou velice úzkoprofilová komodita. Loni se vydávaly třicetikoruny za návštěvu u lékaře a všem dětem se proplácela cesta do školy, letos se o to vše musí ve Středočeském kraji žádat, peníze ubývají pomaleji než loni, ale i ty loňské už mohly být někde užitečné a teď chybí vlastně dvojnásob. Hejtman Rath nicméně přišel na to, jak ušetřit - zruší až čtvrtinu dopravních spojů v rámci kraje, a to od 1. února.

Zaskočený hejtman Rath?

„Vážení cestující, od 1. 2. 2011 dochází k mimořádné změně jízdních řádů na většině autobusových linek na území Středočeského kraje. Převážně se jedná o linky pravidelné autobusové dopravy a Středočeské integrované dopravy. Konkrétní podobu jízdních řádů naleznete na webových stránkách Celostátního informačního systému jízdních řádů," sděluje již od 28. ledna poněkud stroze jindy hovorný středočeský web.

K této informaci je ale nutné dodat ještě to, že poslanci ODS chtěli o problému diskutovat. Jejich přání bylo splněno - hejtman Rath svolal mimořádnou schůzi zastupitelstva na sobotní šestou hodinu večerní. ParlamentniListy.cz se zajímaly, proč právě na sobotu večer, zda je snad málo pěti pracovních dnů v týdnu. Šéfka krajského kontrolního výboru Dagmar Nohýnková (ODS) se domnívá, že to byla taktika. Předpoklad patrně byl, že v sobotu večer nikdo nepřijde.

Chyba, zastupitelství bylo plné lidí. „Hejtmana zcela jistě zaskočilo množství starostů a občanů, kteří přišli, aby vyjádřili s tímto opatřením zásadní nesouhlas. Starosty to opravdu trápí, protože na veřejné dopravě jsou mnohé obce naprosto závislé."

Stovka lidí, bažících po informacích, čekala, jak jednání dopadne. Kromě zastupitelů se naplnily vyhrazené i přilehlé prostory lidmi z médií i prostými cestujícími. A všechny zajímalo jediné - zda se do bydliště vzdáleného od místa školy, lékaře, obchodu či zaměstnání i po prvním únoru vůbec dostanou. Že do většiny středočeských obcí nedojedete veřejnou dopravou, když chcete jít v Praze do divadla nebo do kina, to už je skutečností déle,  na to si lidé zvykli, ale současný návrh hejtmana Ratha ruší  až čtvrtinu dosavadních spojů, což v některých místech může být i katastrofa, někde může vést až k odchodu místních do větších center, obávají se starostové.

Schůze svolána, program neschválen, schůze rozpuštěna

Atmosféra byla hustá, leckdo by se rád k problematice vyjádřil, ale jediné, na co došlo, byly nesouhlasné výkřiky, poukazující na nesmyslnost žákovského jízdného na autobusy, které se ruší. 

Jediný, kdo si udělil dlouhé úvodní slovo, byl hejtman Rath. Trvalo, než vysvětlil svůj postoj k problematice, a proč je tato mimořádná schůze svolána. Vytknul vládě prakticky všechno, vysvětlil, že ona za to všechno může a když nechal hlasovat o programu, zastupitelé koalice - ČSSD a KSČM  - program schůze svolané na sobotní večer neschválili. Je pravděpodobné, že některému z více než padesáti přítomných starostů, který přijel bojovat za své občany, už v sobotu večer žádný spoj domů nejede, kdyby náhodou chtěli použít třeba PID. 

„Schůze byla svolána, program neschválen, schůze tím pádem rozpuštěna, bude patrně v zápisu, ale musím říct, že mně je hodně líto, že všichni přijeli úplně zbytečně. Nevěřil jsem, že to koalice udělá takhle. Týká se to přeci všech obyvatel kraje. Dokonce jsem se chtěl vsadit, že to neudělají... Arogance moci, lépe řečeno politická hloupost je zřejmě nekonečná," vyjádřil se pro ParlamentniListy.cz starosta Vlašimi Luděk Jeništa (BEZPP).

Zaplatíme dopravu, nebudou třeba chodníky

„Přitom peníze ve skutečnosti nechybí. My je tam vidíme v tom stomilionovém žákovském jízdném. Ani jeden ze 116 starostů Benešovska neměl nic proti tomu, aby bylo žákovské jízdné přesunuto do dopravní obslužnosti. Nedávno se zase zdražilo jízdné a děti - pouze ve Středočeském kraji - jezdí zadarmo. Takže dítě nastoupí zadarmo do autobusu a rodiče, co sedí vedle něj, zaplatí dražší jízdné, takže vlastně jeho jízdenku! To jim opravdu ušetří peníze. Přitom my nejsme proti zefektivnění dopravy, jen si myslím, že takováhle hurá akce, téměř ze dne na den, je nesmyslná," dodal vlašimský starosta.

„Byla to dokonalá přehlídka arogance moci," rozčilovala se pro ParlamentniListy.cz i Dagmar Nohýnková, aniž mohla slyšet starostu Vlašimi. „Mám dnes večer společenskou akci s celou rodinou, přesto jsem problematice dopravy chtěla věnovat čas, a musím říci, že i mne tohle jednání zarazilo." Patrně je správný odhad, že se prostě předpokládalo, že v sobotu večer nikdo nepřijde. Mimořádná schůze totiž ani nebyla avizována na krajském webu, což zpravidla bývá. Zatímco rozhodnutí o zrušení spojů „Pozor, změna jízdních řádů" tam s denním předstihem bylo. 


Související:


Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lea Vlasáková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čáslav: Nová keramická dílna slouží dětem

16:39 Čáslav: Nová keramická dílna slouží dětem

Ve čtvrtek 15. září byla v Čáslavi slavnostně otevřena nová keramická dílna v budově rekonstruované…