Jurásková přesvědčuje Nečase: Vyšší platy chci i pro sestry

31.01.2011 15:01

Ač se na první pohled zdálo, že je díky dvoumiliardové finanční injekci šéfa zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) krize v resortu zažehnána, opak je pravdou. Stejně jako lékaři totiž chtějí přidat i sestry.

Jurásková přesvědčuje Nečase: Vyšší platy chci i pro sestry

Dvě miliardy, které slíbil resort zdravotnictví nemocnicím, mají jít výhradně na platy lékařů. Tento záměr se ale nelíbí zdravotním sestrám. Řada z nich se bouří a žádá také lepší finanční i obecn pracovní podmínky.

Sledujeme téma EXODUS LÉKAŘŮ

Šéfka  České asociace sester (ČAS) a exministryně zdravotnictví Dana Jurásková o jejich požadavcích jedná s premiérem Petrem Nečasem a v úterý chce jednat s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem.

Engel: Sestry musí počkat

Podle šéfa lékařských odborů Martina Engela se k akci Děkujeme, odcházíme sestry nepřipojily, a tak musejí počkat se zvýšením platů až na reformu. Nečas nesouhlasí s tím, aby peníze šly jen lékařům, Heger nechává rozhodnutí na ředitelích nemocnic s tím, že by přednostně měli přidat lékařům. V Česku je zhruba 80 tisíc sester, z nich 15 tisíc je v asociaci.

Proti oficiální politice ČAS se postavila skupina sester s názvem "Jsem zdravotní sestra a akci Děkujeme, odcházíme plně podporuji". Sbírá podpisy na podporu požadavků lékařských odborů, a to nejen platových, ale i na reformní kroky. Dnes dopoledne bylo pod peticí 8349 podpisů. Iniciativa vznikla 21. ledna po mimořádném sněmu asociace, který vyhlásil, že akci lékařů nepodpoří a k výpovědím sestry vyzývat nebude. Záleží prý na zvážení každé sestry, zda výpověď chce dát.

Další dopis politikům

Skupina v otevřeném dopise veřejnosti, který zaslala Nečasovi, Hegerovi a předsedům Poslanecké sněmovny a Senátu Miroslavě Němcové a Milanu Štěchovi, informuje, že za pár dní od svého vzniku má již 800 členů. Petici uzavře 10. února, pak ji předá Hegerovi i celé vládě.

"Nemůžeme říci, že by naše skupina nebyla ráda za navýšení platů všech zdravotníků, ale momentálně jde zejména o lékaře. Prioritní je v tuto chvíli zachování dostupnosti péče, stažení výpovědí lékařů a jejich návrat zpět, a tudíž musí být vyhověno hlavně jejich požadavkům," uvádí se v otevřeném dopise.

Podobný list poslala zástupcům vlády a zdravotnictví v minulém týdnu již řada známých osobností. Za požadavky lékařů se v něm postavil třeba kněz Tomáš Halík nebo herci Jiří Suchý či Pavel Zedníček.

Více čtěte:

Odborářka v obavách: Aby se lékaři se sestrami nepustili do sebe
Lékaři nejsou pokrývači, snad vědí, co je to dát výpověď, říká specialistka
Pozdě, pane Engele. Lékaři zjistili, že výpovědi platí
Heger dává lékařům 2 miliardy. Tím je však neukonejší

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…