Kalousek, svědomí ODS: Proč jste Drobila vyhodili a Vondru ne?

03.02.2011 10:42

Obranným pliváním nazývá ministr financí Kalousek argumentaci svého kolegy z vlády Vondry v případě zakázky pro firmu ProMoPro. V rozhovoru pro HN navíc pokládá za nesrozumitelné, proč má ODS jiný metr na exministra Drobila a jiný právě na Vondru. Poslanec Benda doufá, že jde z Kalouskovy strany jen o jednorázový úlet.

Kalousek, svědomí ODS: Proč jste Drobila vyhodili a Vondru ne?

Mimořádně znechucen je ministr financí Miroslav Kalousek vyjádřeními svého vládního kolegy Alexandra Vondry v případě zakázky pro firmu ProMoPro, za jejíž služby vyplatil stát v době českého předsednictví EU stamiliony. „Argumentaci, kterou použil na tiskové konferenci pan ministr Vondra, já říkám obranné plivání," uvádí Kalousek v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Právě on je však částí ODS vnímán jako ten, kdo stojí v pozadí útoku na Vondru. V Nečasově vládě si už tito dva ministři vyměnili nejeden úder. Vondra se na ministerstvu obrany postupně zbavoval všech, kdo měli nějaké vazby na Kalouska. Ministr financí zase přišel s tvrzením, že Vondra v Topolánkově vládě lobboval za nákup transportérů Pandur, a za svého náměstka si vzal Martina Bartáka, jehož do stejné funkce na ministerstvu obrany Vondra rezolutně odmítl.

SLEDUJEME kauzu Vondra 

Dvojí metr ODS. Drobil rezignace nelituje

Kalousek ale tvrdí, že kauzu odstartoval převod prostředků v privátní bance, který zákon o praní špinavých peněz hodnotí jako podezřelý. A že nejde o akci, kterou by vyvolal on nebo jím řízený úřad. „Je vnitřní věcí svědomí pana Vondry a ODS, jak se rozhodnou. Není pro mě srozumitelné, proč má ODS jiný metr na pana Drobila a jiný na pana Vondru. Přitom jeho kauza je nepochybně vážnější," přesvědčuje Kalousek.

Tímto tvrzením staví oba místopředsedy ODS do obrovského kontrastu. Jeden podle něj za méně významnou chybu rezignoval, druhý se při vážnější drží ministerského křesla jako klíště. Ani jeho vyjádření však pro Pavla Drobila neznamená, že by s odstupem času měl své rezignace litovat. „Mé rozhodnutí vyvodit politickou odpovědnost za chování mých podřízených bylo naprosto správné a mé osobní pocity v tomto případě jsou irelevantní," reaguje Drobil pro ParlamentníListy.cz.

SLEDOVALI jsme kauzu Drobil

Kalouskův rozhovor je vážným porušením koaličních vazeb

Naopak předsedu ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny Marka Bendu Kalouskovy výroky rozlítily. „Dnešní rozhovor pana ministra financí je vážným porušením koaličních vazeb. Pevně doufám, že se jedná jen o jednorázový úlet pana ministra. Není možné další takovéto rozbourávání koalice a útoky na nejsilnější koaliční stranu," kritizuje Benda pro ParlamentníListy.cz místopředsedu koaličního partnera.

K věci:

Vondra řekl, jak se k němu lísal Barták. O ProMoPro to samé 

Miliony ProMoPra putovaly i do zahraničí. Skončily v Rakousku 

Kalouskovo odhalení: Vondra lobboval pro Pandury 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …