Schwarzenberg: Reagan byl pašák. Uznává ho i Paroubek

06.02.2011 21:28

EXKLUZIVNĚ V neděli uplynulo sté výročí od narození 40. prezidenta Spojených států Ronalda Reagana. ParlamentníListy.cz se dotazovaly českých politiků, co se jim v souvislosti s jeho jménem vybaví a zdali jeho význam pro historii vnímají negativně či pozitivně.

Schwarzenberg: Reagan byl pašák. Uznává ho i Paroubek

Vcelku logicky ho uznávají politici pravicových a pravostředových stran, kteří reagovali na dotaz v největší míře, a z nich především politici ODS. Uznání mu vyslovili ale i členové ČSSD. Komunisté ho naopak vnímají negativně. Ti co Reagana hodnotí kladně, oceňují především jeho podíl na pádu komunismu. Liší se tak od prezidenta Václava Klause, který především ocenil jeho domácí politiku.

Pašák a chytráci

„Pro mě, když jsem v osmdesátých letech sledoval Ronalda Reagana, bylo mnohem více důležité než jeho účast na konci studené války, to co udělal v doma v Americe a jak změnil ideové a ekonomické klima ve své zemi. Jeho důraz na svobodný trh, stranu nabídky, to bylo absolutně klíčové a to pro nás byla opravdová naděje," řekl Klaus.

Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg si na Reagana rád zavzpomínal. „Velmi dobře si na to období pamatuji. Když kandidoval na prezidenta, tak všichni chytráci psali komentáře, že kandiduje neúspěšný herec a vyhaslá hollywoodská hvězda. To říkali i mnozí evropští a američtí politici. Přitom to byl ale státník s velkým S. Kromě toho, že se rozhodl, že porazí Říši zla a uštval ji k smrti, nemělo by se zapomínat i na to, že pozvedl americké hospodářství, které na tom v době jeho nástupu nebylo dobře. Byl to velmi pozoruhodný člověk. Byl to pašák," řekl ParlamentnímListům.cz ministr zahraničí.

Reagan nebyl appeaser

„Ronald Reagan je pro mě státník, který ani na okamžik nezaváhal v boji se zlem jménem komunismus a má spolu s Margaret Thatcherovou a Janem Pavlem II. Největší podíl na pádu tohoto systému. Kdyby v roce 1938 neseděl na Downing Street č. 10 Neville Chamberlain, ale politik typu Reagana, tak by nikdy nebyla druhá světová válka a Češi by nepoznali období nacistické a následně komunistické nesvobody," řekl redakci poslanec a místopředseda ODS Pavel Drobil.

Předseda Věcí veřejných a ministr vnitra Radek John si myslí, že Reagan byl odvážný politik, který byl nadán silnou vůlí hájit i nepopulární kroky a dlouhodobější politiku. „Oceňuji na něm i schopnost srozumitelně prezentovat politiku, její význam i dopady," dodal John.

Churchill, Reagan, Thatcherová

Ministr obrany Alexandr Vondra se domnívá, že byl Reagan vedle Winstona Churchilla nejzajímavějším světovým politikem dvacátého století. „Muž, který byl nejprve podceňován jako herec a nepolitik, se díky svým jasným, srozumitelným názorům a neobyčejným komunikačním schopnostem vypracoval na státníka, který přitlačil Sověty ke zdi a pomohl položit komunismus na lopatky," doplnil ministr.

Na dotaz redakce odpověděl i expremiér Mirek Topolánek: „Reagan, Churchill, Thatcherová. Největší politici dvacátého století. Za současnou svobodu vděčíme nejvíce prvnímu." Pro bývalého místopředsedu ODS Ivana Langera je Reagan skutečným prezidentem osvoboditelem. „Bez něj bychom doteď žili za ostnatým drátem v komunistickém vězení," míní Langer.

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek redakci sdělil, že Reagan společně s Janem Pavlem II. Výrazně urychlili pád komunismu a návrat svobody ve východní Evropě. „Vzpomínám na něj s velkou úctou," dodal Kalousek.

Zásadová osobnost

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa z ODS ho považuje za jednoho z nejvýznamnějších státníků dvacátého století a za jednoho z nejlepších amerických prezidentů. „Byl to on, kdo se hlavně zasloužil o pád komunismu. Byl jedním z mála světových politiků, kteří namísto marketingu volili dle své víry a přesvědčení a za tím šel. Třeba sám," uvedl ministr.

Podle ministra školství Josefa Dobeše z Věcí veřejných vysílil Sovětský svaz, přispěl zásadně k rozložení východního bloku. „Byla to silná a zásadová osobnost. Škoda, že v dnešní době máme takových osobností jako šafránu," dodal ministr.

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka vnímá osobou Reagana velmi pozitivně, měl podle něho obrovský vliv na konec vlivu Sovětského svazu. Ve středu Sobotka na Reaganovu počest dokonce pořádá v Senátu konferenci.

Vítěz studené války

Pro místopředsedkyni sněmovny Vlastu Parkanovou z TOP 09 je Reagan vítězem studené války. „Na rozdíl od svých oponentů, kteří jej nazvali válečným štváčem, prokázal obrovskou politickou intuici, zásadně změnil přístup USA k Sovětskému svazu a výrazně tak napomohl k pádu komunismu a ukončení studené války," uvedla Parkanová.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa míní, že podceňovaný a vysmívaný politický outsider dokázal vrátit Americe sebevědomí a výrazně přispět k rozkladu komunistického impéria. „Kéž by bylo více takových politiků, kteří se nepodbízí a stojí pevně za svými principy a zásadami," přeje si Fuksa.

Paroubek, Rath i Zaorálek roli Regana oceňují

I v levicové ČSSD má Reagan své příznivce. „Byl to silný a rázný politik, co uzbrojil a vyčerpal sovětské impérium. Vděčíme mu za svobodu," vyjádřil se pochvalně o Reaganovi hejtman Středočeského kraje a poslanec ČSSD David Rath. Místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek také Reagana uznává: „Cením si na něm, že nakonec dokázal nedbat svých poradců a rozhodl se hledat dohodu s Gorbačovem. Překonal své prostředí možná v tom nejdůležitějším."

„Ronalda Reagana vnímám jako vítěze studené války a člověka, který podstatným způsobem přispěl ke znovunabyté svobodě střední Evropy," míní místopředseda sněmovního zahraničního výboru z ČSSD Jan Hamáček. „Jeho roli v dějinách oceňuji. Platilo pro něj parafrázované heslo Napoleonovo - ten muž měl štěstí," uvedl expředseda ČSSD Jiří Paroubek. Redakce oslovila i kandidáty ČSSD na předsedu, Bohuslava Sobotku a Michala Haška, ti ale nereagovali.

Špatný herec, míní komunisté

Komunisté se logicky nevyjadřují o Reaganovi příliš pochvalně. Europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf Reagana vnímá jako symbol vyprázdnění americké politiky. „Byl závislý na svých poradcích a plnil roli, kterou mu předepsali jiní. Pokud mu někdo připisuje zásluhu na pádu komunismu, tak je to nesmysl. Komunistický systém demontoval Gorbačov, ač nemusel. Reagan na tom nemá žádnou zásluhu. Zůstali po něm pouze ekonomické problémy, které se projevily v současné ekonomické krizi," řekl redakci Ransdorf.

To poslanec Jiří Dolejš je o trošku smířlivější: „Ronald Reagan se mi vybavuje jako nevalný herec, ale klíčový prezident na konci bipolarity. Fiskální revoluce spojená s reaganomikou se nenaplnila, ale odzbrojovací rozhovory s Gorbačovem ano." Předseda KSČM Vojtěch Filip nereagoval.

Relativně pozitivní, říká Kočí

Reagana uznávají i političky Věcí veřejných. „Pro mě je jeho jméno synonymem k charismatickému konzervativnímu americkému patriotovi. Svou osobou a popularitou dokázal v Američanech obrodit hrdost na jejich národ. Díky němu zažili republikáni revival. I když by jej mohli lidé označit jako převlékače kabátů, protože přestoupil ze strany demokratické do republikánské. Je mi sympatické, že se dokázal povznést nad stranickou příslušnost a soustředil se na řešení problémů. I když byl republikánem, jeho idolem byl demokratický prezident Franklin Delano Roosevelt," reagovala místopředsedkyně Věcí veřejných a poslankyně Lenka Andrýsová.

„Reagan je pro mě symbolem nové ekonomické politiky a zejména boje se SSSR a komunismem vůbec. Vnímám jej relativně pozitivně," byla o něco zdrženlivější další místopředsedkyně a poslankyně Véček Kristýna Kočí.

Dnes již takoví politici nejsou

Podle předsedy pražské TOP 09 Františka Laudáta nebyl Reagan na rozdíl od velké části tehdejších politiků zbabělec a dokázal říkat věci na rovinu. „Uzbrojil Sovětský svaz, dokázal jít tvrdě proti zlu, stál si za svým, byl odvážný. Bohužel v současné krizi naší civilizace takovéto politiky v Evropské unii nemáme. Většina státníků EU je spíše jeho opakem," řekl Laudát.

Reagan má úctu i mezi křesťanskými demokraty. „Ronald Reagan, Margaret Thatcherová a Jan Pavel II. Jsou pro mě symbolem úspěšného boje proti totalitnímu východnímu bloku," uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Muž, který uzbrojil Rusy a vyhrál studenou válku. Patří do historie jako velká pozitivní postava," charakterizoval amerického prezidenta europoslanec KDU-ČSL Jan Březina.

Fanklub v ODS

„Fanklub" má Reagan v ODS, neboť patří mezi základní ideové vzory, na nichž ODS vznikla. Podle europoslance a místopředsedy frakce Evropských konzervativců a reformistů Jana Zahradila je Reagan spolu s Thatcherovou vítězem studené války na rozdíl od Francoise Mitteranda a Helmuta Kohla a bez něj by železná opona nikdy nepadla. Podobný názor má i senátor Tomáš Jirsa, poslanec Michal Doktor a senátor Petr Bratský. Marek Benda kromě studené války a podobné úlohy Thatcherové a Jana Pavla II. zmínil význam Reagana pro svobodnou společnost a svobodné podnikání s nízkými daněmi.

„Chlapské rysy ve tváři, vynikající státník, který zlu neustupoval, uměl s ním vyjednávat. Vděčíme mu za svou svobodu. Z dvojice Reagan - Gorbačov vděčíme Reaganovi výrazně více," řekl senátor Luděk Sefzig. „Je to jednoznačně pozitivní postava. Vyhrál studenou válku a nastartoval ekonomický rozkvět Ameriky," míní poslanec Petr Gandalovič.

Irská whiskey a druhé nejstarší řemeslo

Pro poslance Jana Vidíma je Reagan jeho největším politickým vzorem a jednou z největších osobností dvacátého století. Stál na počátku konce komunismu a pomáhal disidentům na Východě. „Jeho ekonomická politika, ´reaganomika´, postavená na velkých daňových škrtech, omezení výdajů a snížení míry regulace je přesně to, co potřebujeme i dnes. Byl to opravdu velký člověk a určitě si ho připomenu sklenkou dobré irské whiskey," narazil Vidím na Reaganův irský původ.

„Republikán, konzervativec, zarytý antikomunista, hlavní lídr Západu ve studené válce. Jeho role v oslabení Sovětského svazu měla obrovský význam i pro nás. Byl i výborným řečníkem, který přinesl světu řadu vtipných citátů: ´Politika je údajně druhé nejstarší řemeslo na světě. Občas si uvědomuji, jak moc se podobá tomu prvnímu," uvedla poslankyně Jana Černochová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…