Sazka zachráněna: Pomůže jí Penta a E- Invest

07.02.2011 12:21

Sazce pomůže při řešení její hospodářské situace společnost Penta.

Sazka zachráněna: Pomůže jí Penta a E- Invest

Loterijní společnost Sazka bude podle informací ČTK při své reorganizaci spolupracovat s firmou Penta. Ta údajně uzavřela strategické partnerství se společností E- Invest.

"Firmy kvůli tomu uzavřely smlouvu o strategickém partnerství a poskytnou Sazce tolik peněz, kolik bude třeba k odvrácení insolvence," informoval dnes předseda ČSTV Pavel Kořan.

Sazka, která je nyní v insolvenčním řízení, čelí problémům kvůli splátkám dluhů za výstavbu O2 areny. Sazka o aktuální situaci informovala na tiskové konferenci.

Partner Penty Marek Dospiva uvedl, že Penta ustoupila z požadavku na stoprocentní ovládnutí Sazky. Podepsaná dohoda podle něj dává Pentě i E- Investu podíl na zisku Sazky.

"Já vítám tu dohodu, ale cesta k ní nebyla jednoduchá. Pokud se týká Penty, tak ty naše vztahy nebyly v posledních letech růžové, ovšem v zájmu řešení situace jsme našli společnou cestu," zmínil k dohodě generální ředitel Sazky Aleš Hušák, který ve vedení Sazky stále zůstává. V nejbližší době bude ovšem prý svolána mimořádná valná hromada Sazky.

Sazka má prý peníze už na účtu

„Ta dohoda, co jsme podepsali v neděli, umožní společnosti Sazka, že jí budou poskytnuty takové prostředky, že budou umožnovat Sazce vyvedení z insolventního řízení a budou stačit na její rozvoj. Struktura akcionářů by se neměla měnit,"  zmínil pak Martin Ulčák z E- Investu. Prostředky jsou prý nyní již na účtech Sazky.

Od 17. ledna s ní soud vede insolvenční řízení na návrh podnikatele Radovana Vítka, jenž skoupil pohledávky za Sazkou v hodnotě 1,5 miliardy korun. Kromě toho také vlastní zhruba čtvrtinu jejích dluhopisů. Sazka ale jeho pohledávky neuznává a tvrdí, že v insolvenční situaci není.

Sazka před týdnem zveřejnila v insolvenčním rejstříku, že její majetek činí 14,16 miliardy Kč, z toho pohledávky představují 10,5 miliardy korun. Naopak závazky Sazky jsou celkem 9,4 miliardy korun. Sazka čelí problémům především kvůli splácení dluhů z výstavby sportovní arény ve Vysočanech.

Sazka vznikla v roce 1956, akciovou společností je od roku 1993. Akcionáři jsou občanská sdružení, působící v tělovýchově a sportu. Největším je s téměř 68 procenty Český svaz tělesné výchovy, ČOV vlastní dvě procenta.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …