Zákony na regulaci hazardu jdou do výboru. Dávají větší práva obcím

09.02.2011 12:50

Sněmovna dnes v prvním čtení podpořila hned tři návrhy na omezení hazardu v obcích a městech. Všemi třemi návrhy se nyní bude zabývat sněmovní rozpočtový výbor.

Zákony na regulaci hazardu jdou do výboru. Dávají větší práva obcím

První zákon pochází z dílny pražských zastupitelů a požaduje tvrdší podmínky pro udělení oprávnění k provozování interaktivních videoloterijních terminálů.

Druhý návrh předložila ČSSD. Navrhuje jednotnou sazbu pro odvod části výtěžku z loterií a her na veřejně prospěšné účely. Provozovatelé her by měli přijít shodně o 22 procent zisku. Nyní odvádějí podíl pohybující se od šesti do 20 procent, podle toho, kolik celkově utržili.

Třetí návrh navrhuje sněmovně vláda. Podle něj by obce získaly možnost regulovat hazard na svém území, a dokonce by mohly provozování hazardních her přímo zakázat.

Vládní a pražská novela zejména posilují postavení obcí při povolování některých druhů hazardu, sociálnědemokratický návrh pak kromě toho sjednocuje sazby pro odvod z výtěžku a upravuje jeho použití. Všemi třemi návrhy se nyní bude zabývat sněmovní rozpočtový výbor.

Kalousek žádal, aby nezaváděli novou loterijní daň

Ministr financí Miroslav Kalousek poslancům řekl, že je připraven respektovat jejich pozměňovací návrhy. Poslance ale žádal, aby se nepokoušeli v rámci projednávání těchto novel měnit také zákon o daních z příjmů nebo zavádět novou loterijní daň. Přislíbil, že vláda předloží ještě v první polovině roku nový zákon o daních z příjmů. Ten loterijním firmám uloží povinnost platit daně a vedle toho na ně uvalí zvláštní loterijní daň.

Poslanci schválili návrh na omezení loterií již před volbami, zákon však vetoval prezident republiky Václav Klaus. Poslanci již jeho veto do voleb nestihli přehlasovat. "Pokládám to za velkou smůlu a velké neštěstí," konstatoval dnes předkladatel sociálnědemokratického návrhu Bohuslav Sobotka.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…