Vondrův blízký spolupracovník lhal o postavení ProMoPra

24.02.2011 8:59

Šéf Úřadu dohledu nad akvizicemi ministerstva obrany František Nadymáček tvrdil dva měsíce před českým předsednictvím EU, že firma ProMoPro má exkluzivitu v Kongresovém centru Praha (KCP) a nikdo jiný není schopen zvládnout tak rozsáhlou audiovizuální zakázku. Obelhával tím veřejnost a umožnil ProMoPru získat zakázku přibližně za půl miliardy korun.

Vondrův blízký spolupracovník lhal o postavení ProMoPra

ProMoPro prý mělo exkluzivitu na poskytování audiovizuální techniky v KCP. Kongresové centrum to ale opakovaně popírá. Navíc se ukázalo, že o zakázku mělo zájem více firem se stejnými schopnostmi jako ProMoPro. Nedostaly ale šanci ve veřejné soutěži.

Nadymáček: Nikdo jiný by naše představy nenaplnil

Právo připomíná článek zveřejněný Hospodářskou komorou ČR 13. listopadu 2008, ve kterém Nadymáček tvrdí, že zakázku pro dodavatele audiovizuální techniky získalo Promopro bez veřejné soutěže z důvodu, že v ČR nebyl nikdo vyhovující představám organizátorů.

„Po konzultacích s firmami v oboru a s přihlédnutím k řešením z minulých předsednictví jsme oslovili asociaci poskytovatelů kongresové techniky Congress Rental Network a jejího českého člena ProMoPro. Ten má zkušenosti s pořádáním velkých akcí a je exkluzivním partnerem KCP, což je náš hlavní jednací prostor," řekl Nadymáček, který tehdy působil jako zástupce ředitele Odboru rozpočtu a veřejných zakázek Vondrovy Sekce pro předsednictví ČR v Radě EU.

Nadymáček opět s Vondrou. Teď na obraně

Ředitel pražského Kongresového centra Michal Kárník ale několikrát uvedl, že ProMoPro „nikdy žádnou exkluzivitu na poskytování audiovizuální techniky v KCP nemělo". Deník Právo navíc získal svědectví společností, které měly zájem o zakázku. Podle jejich zástupců byly schopné zakázku zvládnout.

Vondra pověřil Nadymáčka minulý rok v srpnu řízením Úřadu dohledu ad akvizicemi. Tím se Nadymáček stal přímým podřízeným ministra obrany ČR.

Nadymáček zajistí pořádek a transparenci

Úřad dohledu nad akvizicemi dohlíží na všechny civilní i vojenské zakázky od ministerstva obrany. Má navíc pravomoc dělat definitivní rozhodnutí. Může tedy zakázku rovnou zamítnout. Z Nadymáčka se tím stává Vondrův člověk číslo jedna.

Podle informací serveru Euroskop měl Nadymáček během příprav českého předsednictví na starosti „veřejné zakázky, přípravu zadávacích podmínek, přípravu smluv, organizaci zadávacích řízení, jednání s dodavateli a partnery". Měl na starost i výběr ProMoPra bez soutěže.

Vondra obhajuje jmenování Nadymáčka do pozice na obraně: „Po tři roky spolupracoval na přípravě českého předsednictví, měl na starosti výběrová řízení a akviziční proces. Já spoléhám na to, že mi pomůže vnést do situace a metod práce pořádek a transparenci."

Související:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…