Češi budou z Libye evakuováni možná ještě dnes, oznámila diplomacie

27.02.2011 14:50

Kvůli eskalujícím nepokojům v severoafrické Libyi plánuje i české ministerstvo zahraničí evakuaci krajanů z tohoto regionu. Zřejmě s ní nebude otálet a Čechy do bezpečí transportuje již v neděli.

Češi budou z Libye evakuováni možná ještě dnes, oznámila diplomacie

Nejpozději v pondělí, ale možná ještě v neděli bude z Libye evakuována skupina 17 českých občanů. Pro odjezd šesti českých turistů z pouštního města Sabhá a 11 Čechů z Benghází se zvažují různé cesty od využití některého z evakuačních letadel jiných zemí po pozemní odvoz. Informace oznámil mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Češka se brání. V Libyi chce zůstat 

Podle něho mělo v neděli odletět z Tripolisu také pět pracovníků českého velvyslanectví, které Praha dočasně uzavřela. V hlavním městě Libye pobývá podle Koláře také jedna Češka s dětmi, která ale nechce z Libye odjet. 

Ministr obrany Alexandr Vondra k odjezdu krajanů ze severoafrické země podle serveru iDnes.cz řekl, že z Libye bude ještě v neděli evakuováno 15 Čechů. Česká republika podle něj zatím neplánuje vyslat do Tripolisu vojenský letecký speciál, má ho ale připravený v záloze pro nouzový případ. 

Bude hůř? 

K návratu z Libye vyzvalo Čechy v sobotu ministerstvo zahraničí s poukazem na nepřehlednost zdejší bezpečnostní situace. Ta se zejména v Tripolisu stále zhoršuje.

Po Tunisku a Egyptu je Libye další zemí, v níž v poslední době propukly protesty proti hlavě státu. Libyjci protestují zejména proti zdejšímu vůdci Muammaru Kaddáfím a jeho praktikám. Hlava země se však nevzdává a odstupovat nehodlá. 

Více čtěte:

John: Kam se hrabe exodus lékařů na Libyi

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…