Havel se bude z nemoci zotavovat na venkově

25.03.2011 16:49 | Zprávy

Exprezident Václav Havel, který se zotavuje po pobytu v nemocnici, stráví část své rekonvalescence na venkově.

Havel se bude z nemoci zotavovat na venkově

Prvního polistopadového prezidenta Václava Havla trápil zánět dýchacích cest, propuštěn byl z Ústřední vojenské nemocnice v Praze v neděli. V úterý se pak zúčastnil premiéry svého filmového zpracování vlastní divadelní hry Odcházení. Podle své kanceláře se nyní cítí dobře, pracovní povinnosti pro nejbližší období ale zrušil.

"V pondělí odjede na dva týdny mimo Prahu, kde bude mít lepší podmínky pro rekonvalescenci," řekla ČTK Havlova tajemnice Sabina Tančevová. Pobyt v přírodě podle ní přeruší 4. dubna, kdy na hradecké univerzitě převezme Velkou zlatou medaili.

SLEDUJEME téma Havlův film
Sobotko, zbav se Jandáka! Poslanec trpí za kritiku Havla

Rekonvalescence

"Tato událost se plánuje už téměř dva roky, proto ji Václav Havel ve svém programu ponechal, přestože jiné závazky na nejbližší týdny z důvodu rekonvalescence odmítá," uvedla Tančevová.

Havel se na interní klinice střešovické nemocnice léčil od úterý 8. března, bral antibiotika. Propuštěn byl po necelých dvou týdnech a nyní je v domácím léčení. Na premiéře filmu vypadal zesláblý a pohublý, při chůzi si pomáhal hůlkou a při výstupu na pódium dokonce upadl.

Sleduje reakce na Odcházení

Nyní z domova sleduje ohlasy na svůj film, který režíroval a v němž hraje mimo jiné i jeho manželka Dagmar.

Psali jsme:
Havel přišel na premiéru Odcházení a při výstupu na pódium upadl
OBRAZEM Havlovo Odcházení
Jandák brutálně setřel Havlův režijní debut
Landovský brání Havlův film: Jandák je kokot

Čtyřiasedmdesátiletý Havel má často potíže s dýcháním a jakékoli respirační onemocnění je pro něj vždy rizikové. Má totiž jen půl pravé plíce, část mu lékaři odstranili v roce 1996 kvůli zhoubnému nádoru. Oslabily ho i následné záněty, kdysi také kouřil a nepřidal mu ani pobyt ve vězení za komunismu.

Časté nemoci

Havlův zdravotní stav byl tehdy vážný. Ohrožen na životě byl i v následujících letech. Naposledy to bylo v roce 2009, když ležel na klinice ORL v pražském Motole. Byl tam na malé operaci, při níž mu byl odstraněn zánět z krku, avšak jeho pooperační stav poté velmi zkomplikovalo zahlenění části pravého plicního laloku.

Kritický byl jeho stav v roce 1998 během pobytu v Rakousku, kde se musel v Innsbrucku akutně podrobit operaci kvůli proděravělému tlustému střevu.
Havel má i jiné zdravotní problémy, například loni při loňském pobytu v USA musel k lékařům kvůli arytmii srdce.

Psali jsme:
Havlův film za peníze ČT. Test českého diváka, či kult osobnosti?

Foto: Hans Štembera
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac, čtk

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…