Prorok Pehe: Bobošíková či Vandas posílí. Dočkáme se generální stávky

23.04.2011 17:34 | Zprávy

Češi jsou naštvaní a cítí se bezmocní. Proti nepopulárním vládním reformám tak budou zřejmě masivně protestovat. Kvůli kabinetním kauzám se také řada z nich přikloní ke extremistickým stranám. Prorokuje to politolog Jiří Pehe.

Prorok Pehe: Bobošíková či Vandas posílí. Dočkáme se generální stávky

Podle politologa Jiřího Peheho může proběhnuvší vládní krize vyústit až v generální stávku. Hádky, skandály a další kauzy, které otřásly vládní důvěrou, navíc podle něho posílí  extremistické tendence.

Generální stávka?

"Pokud se odbory rozhodnou, že budou proti reformám protestovat, mají velkou naději na generální stávku. Do jejich snah se bude promítat i nespokojenost veřejnosti s nepopulárními reformami, může tak dojít k masovým protestům," nastínil možný budoucí vývoj pro ParlamentníListy.cz Pehe.

Psali jsme:
Lidé vyjdou do ulic, děsí se Dvořáková

Odbory svolaly první protest proti vládním reformám už na 21. května. A právě tento den může prý odstartovat i řadu dalších demonstrací.

Reformy možná neprojdou

Politolog navíc soudí, že pokud se veřejnost a odbory zmobilizují, vládní reformy možná nemusí vůbec projít. "Nemohl bych to úplně vyloučit," uvedl politolog s tím, že pokud hlasování o reformách budou předcházet dva nebo tři masové protesty, je tato varianta dost reálná.

SLEDUJEME téma: Vládní krize

Podle Peheho totiž nyní zbyla z funkční vlády už pouze "prázdná slupka", která veškerý potenciál, který měla, promrhala v prvním půl roce své existence. Na její úkor tak výrazně posiluje nejen levice, které raketově rostou preference, ale i radikální strany.

Psali jsme:
Vláda a boj s korupcí? Tomu věří málokdo, říká STEM
Většina lidí nevěří vládě v naplňování předvolebních slibů
Ekonomka má pro znechucení pochopení. Vláda nevysvětluje, hledá štěnice

Naštvanost i bezmoc

"Může dojít k prudkému nárustu extremistických tendencí, může posílit například dělnická strana, nebo strana paní Bobošíkové. Lidé jsou naštvaní, ale i bezmocní, v takových situacích se vždycky otevírá živná půda pro takováto řešení," vysvětlil ParlamentnímListům.cz politolog.

Jedinou šancí, jak by korupčními i jinými aférami otřesená vládní stabilita mohla zpět získat ztracenou důvěru, by podle Peheho byl minimálně rok, po který by nevyplula na povrch žádná kabinetní hádka ani skandál. V to však politolog nevěří.

"Osud vlády nevidím růžově," uzavřel Pehe.

Čtěte také:
Nečas a Klaus se hádají, kdo může za krizi. Tluchoř-Kočí, či Bárta
Televizní profesorka: Zemi řídí mafie, je to Titanic
Mafie a Titanik? Nováček ve sněmovně přiznává: Také jsem znechucen
Slova o mafii a Titaniku se potvrzují. Češi jsou znechuceni z politiků
Potřebujeme odříznout byznys od politiky, říká Dvořáková

Fotokoláž: hns

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…