Starosta Kmetiněvse: Slušným Romům se omluvím

25.05.2011 10:27 | Zprávy

Nikdy se za rasistu nepovažoval, nikdy se tak ani nechoval. Přesto stačilo, aby na sociální síti napsal pod vlivem aktuálního rozčarování nad chováním romské menšiny, pár vět, a nálepka rasisty je na světě. Starosta Kmetiněvse, který kandidoval do Senátu s podporou TOP 09, nyní říká, že to bylo nešťastné vyjádření, ale věty zpět vzít nelze. Slušným Romům je prý připraven se omluvit. Mrzí ho však, že někteří lidé tuto jeho novou nálepku přijali bez mrknutí oka, aniž by se snažili získat od něj nějaké vysvětlení.

Starosta Kmetiněvse: Slušným Romům se omluvím

V pondělí večer se strana TOP 09 od výroků Luďka Kvapila na Facebooku distancovala. Ten na svoji facebookovou zeď v den Mezinárodního dne boje proti homofobii totiž napsal: „...na rovinu! Homosexuálové mi nevadí, když neotravují, ale cikáni mi vadí zcela určitě!! i když neotravují a nenasírají - což vlastně neexistuje!!!"

TOP 09 to tvrdě odsoudila v tiskovém prohlášení odsoudila. "TOP 09 nikdy netolerovala a tolerovat nebude jakékoli projevy tohoto typu," uvedla strana.

Výzkum:
Soužití s Romy je špatné, tvrdí čtyři z pěti Čechů

Jak Kvapil ParlamentnímListům.cz potvrdil, v pondělí večer ho kontaktoval prostřednictvím SMS zprávy manažer strany i předseda poslaneckého klubu Petr Gazdík. "Napsal, že se se mnou musí sejít, abychom záležitost probrali - tomu já se nebráním. Mrzí mě však, že se v minulých dnech nikdo z těchto lidí neozval a neřekl mi obyčejně chlapsky: Co blbneš," sdělil nepříjemným zájmem zaskočený Kvapil.

Čtěte také:
Ministr Schwarzenberg: Odsuzuji rasistické výroky Kvapila

K jeho nešťastným výrokům se vyjádřil v pondělí z Bruselu dokonce i šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. "Je velmi líto, že se člověk, který byl spojován s TOP 09, dopouští tak silných výroků proti menšinám. Celý život jsem bojoval za lidská práva a je pro mě nesnesitelné, že by TOP 09 měla nést stopy takového jednání," prohlásil.

Ve stejném duchu přispěchal také předseda poslanců "topky" Petr Gazdík. Za Kvapilovy výroky se voličům omluvil. „Přestože starostové musí řešit ve svých obcích nejrůznější situace, a mnohdy hodně komplikované, nemohou jako veřejné osobnosti překročit určitou hranici," uvedl Gazdík.

Nevhodné a nešťasné. Slova ale už padla...

Samotný Luděk Kvapil se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil tak, že své výroky označil za nešťastné a nevhodné. "Vzít zpět je nelze. Slušným Romům jsem však připraven se omluvit," zdůraznil pro ParlamentníListy.cz. A znovu opakoval to, že svůj názor prezentoval pod vlivem dvou silně negativních zkušeností s touto menšinou. 

Čtěte také:
Starosta: Romové mi nabourali audi. Ať mi komunistka vleze na záda

"Neznamená to však, že všechny zatracuji. Mám mezi Romy přátele, jsou slušní a nemám důvod je nějak diskriminovat. Pokud se však nechovají tak, jak by měli, jsou neustále problémoví, musím přece jako starosta vyžadovat stejná pravidla pro všechny - a je jedno, zda jde o bílé či černé nebo puntíkované," vysvětlil svůj postoj ParlamentnímListům.cz Kvapil.

Jako příklad uvedl, že v Kmetiněvsi pořádá místní obecní úřad vánoční, mikulášské akce i akce ke Dnu dětí. "Chodí na ně děti i z okoních vesnic, i romské. Balíčky od nás dostávají všechny, žádné nevykazujeme a už vůbec ne kvůli barvě pleti - což by asi v případě, že bych byl rasista, tak nebylo, nemyslíte?"

I když starostu Kmetiněvsi jeho političtí "přátelé" kvůli výrokům zatratili, jak ParlamentnímListům.cz přiznal, v Kmetiněvsi se na něj kvůli tomu nikdo nemračí a naopak má od občanů podporu - dokonce i od řady romských lidí. "Ano, podporují mě v tom, abych trval na stejných podmínkách pro všechny. To, zda jsem či nejsem rasista, tak mají možnost poznat sami osobně," shrnul Luděk Kvapil.

Kmetiněveská výzva

Jméno průbojného starosty se tak objevuje v tisku v posledních letech v souvislosti s jistou kontroverzí už poněkolikáté. Kvapil se totiž rozhodl v lednu 2010 iniciovat tzv. Kmetiněvskou výzvu, prostřednictvím které se snažil upravit hranici trestní odpovědnosti mladistvých. Před sedmi lety byla totiž v obci Kmetiněves (na Kladensku) brutálně zavražděna třináctiletá dívka, kterou zabil její stejně starý spolužák. Ten však za svůj čin nebyl kvůli věku nikdy potrestán. Přestože Kvapil získal téměř půl miliónu podpisů a podporu široké veřejnosti, nebyla změna schválena.

Ve volbách byl Kvapil kandidátem Starostů, rovněž získal oficiální podporu od Věcí veřejných. „Jsme velmi rádi, že je společným kandidátem právě pan Kvapil. Je velmi schopný politik, který už na komunální úrovni ukázal, že má aktivní zájem o celostátní témata," uvedl tehdy šéf Starostů, partnerů TOP 09 Gazdík.

Podobným problémům jako Kvapil čelil v minulosti i starosta Vsetína a pozdější místopředseda vlády Jiří Čunek, exsenátorka Liana Janáčková či Jaroslav Doubrava, nyní také poslanec za ODS Jiří Šulc. Ten měl na facebooku fotografii s výzvou k vysídlení českých Romů na Haiti. Visela na stránce déle než rok. Šulc tvrdil, že o ní nic neví. Poté, co na ní Česká televize upozornila, fotografii odstranil.

Čtěte také:

Vzhledem k tomu, že se často podezření z rasismu u některých osobností objeví mnohdy v tu nejnevhodnější politckou chvíli, může se nabízet i možnost, zda nemůže jít někdy i o případný nástroj politického boje k odstranění konkurence. Ve velké většině případů se totiž nikdy skutková podstata rasismu o politiků neprokáže.

Foto: top09.cz
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…