Vodová polévka, jídlo bez chuti, tak vypadá ve většině nemocnic strava poskytovaná pacientům. Poplatek zavedený za pobyt v nemocnici na tom nezměnil absolutně nic. Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ve své show „Šéf na grilu" nemocniční stravování rozhodně nešetřil. „Lidi přijdou do nemocnice a jsou předem nemocný z toho, že budou muset jíst nemocniční stravu," prohlásil Pohlreich, který je k úrovni českého hromadného stravovaání velmi kritický.
Více o tématu nemocnice najdete zde
Podle Ratha se nic nezmění
Podle stínového ministra zdravotnictví Davida Ratha se situace v dohledné době nezmění. „Kdysi jsem říkal, že bych chápal poplatky za pobyt v nemocnici s tím, že by se zvýšila kvalita jídla. Bohužel k tomu nedojde. Nevěřím, že by ministr Heger zlepšil jídlo, ani kdyby mu prošel zločinný plán na dvě stě korun za den v nemocnici. Je to sice smutné, ale je to pravda," prohlásil Rath.
„Základní strava by měla být zadarmo, šlo by o takové jídlo, ze kterého by pacient kaloricky přežil, i když by z toho neměl žádný gurmánský zážitek. Pokud by chtěl pacient oběd lepší, mohl by si připlatit. Ale musela by tam být garance kvality," řekl středočeský hejtman
Poplatky to nevyřeší
Podobný názor má i stínová ministryně zdravotnictví za KSČM Soňa Marková. „Domnívám se, že kvalita stravy v nemocnicích je velmi rozdílná a jistě jsou i taková zdravotniická zařízení, kde pacientům chutná. Nicméně určitě je co zlepšovat, už proto, že strava bývá součástí léčby," míní Marková.
„Je také nezbytně nutné, aby se v nemocnicích uplatňovali nutriční specialisté a dietní sestry. Poplatek šesesát korun za den nic nevyřešil a ani jeho bezbřehé navyšování nic nevyřeší. Pouze se zdravotní péče stane méně dostupnou," tvrdí Marková.
Ministr zdravotnictví Leoš Heger telefon nebral, nereagoval ani dotaz zaslaný sms zprávou.
Více čtěte:
Rath se zlobí na Hegera. Ždímačko na peníze. Stejný jako Kalousek
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tomáš Urban