Komunisté chtěli demisi Nečase. Kvůli Vondrovi. Pohořeli

16.06.2011 21:07 | Zprávy

Opoziční KSČM navrhla ve sněmovně k případu Promopro usnesení, v němž by poslanci vyzvali premiéra Petra Nečase (ODS), aby rezignoval a předložil demisi celé vlády. Její unesení neprošlo. Opozici se ale podařilo prosadit, aby Nečas odvolal alespoň Vondru.

Komunisté chtěli demisi Nečase. Kvůli Vondrovi. Pohořeli

Sněmovna přijala unesení, jímž vyzvala premiéra Petra Nečase aby navrhl prezidentovi Václavu Klausovi odvolání Alexandra Vondry z funkce ministra obrany. Návrh podpořilo všech 78 přítomných poslanců.

Vzápětí po Bohuslavu Sobotkovi vystoupil Vojtěch Filip (KSČM) který šel ještě dál a navrhnul sněmovně usnesení v němž by poslanci vyzvali premiéra Petra Nečase (ODS), aby rezignoval a předložil demisi celé vlády. Podle Filipa premiér o předražené zakázce během českého předsednictví EU věděl od října minulého roku, nic s tím však nedělal.

Psali jsme:
Program sněmovny dnes: ProMoPro a interpelace. Dorazí Vondra na grilování?

Toto usnesení však sněmovna zamítla. Pro toto usnesení hlasovalo 29 poslanců - všichni komunisté, ale jen 4 poslanci ČSSD. 56 koaličních poslanců bylo proti a 37 přítomných sociálních demokratů se zdrželo hlasování, čímž umožnili zamítnutí návrhu. Petra Nečas tak tento nečekaný atak i se svou vládou ustál.

S komunisty z ČSSD hlasovali: Jiří Paroubek, Cyril Zapletal, Milan Urban a Jiří Petru.

Podle šéfa komunistů Vojtěcha Filipa premiér o údajně předražené zakázce při českém předsednictví EU věděl nejméně od loňského října, ale ve věci nic nedělal. Poslanci TOP 09 a starostů si vzali přestávku na jednání klubu. Komunisté následně svůj návrh neprosadili.

SLEDUJEME Kauzu Vondra

Rámcová smlouva s firmou Promopro podle Filipa vytvořila podmínky pro vytvoření a proplacení faktur za 525 milionů korun, část služeb byla ale fiktivní nebo předražená. "Je to bezprecedentní mrhání veřejnými prostředky," řekl.

Ve věci se prý mohly stát trestné činy pleticha proti veřejné pravomoci a zneužití pravomoci. Z trestní odpovědnost Filip podezírá nejen někdejšího vicepremiéra pro EU Alexandra Vondru, ale také tehdejšího vedoucího úřadu vlády Jana Nováka a další úředníky.

Nečas porušil slib, že nebude tolerovat korupci

Nečas podle Filipa nesplnil své předvolební heslo, že nebude tolerovat korupci v ODS ani ve vládě. O záležitosti podle něho musel vědět nejpozději od října 2010 od finančně-analytického útvaru ministerstva financí.

Vondra v úvodu debaty uvedl, že nenašel na organizaci českého předsednictví EU "nějaké fatální selhání". Dílčí nedostatky podle něho se "samozřejmě dají najít vždycky". Jeho slova nadzvedla ze židlí sociálnědemokratické poslance, kteří poukazovali na to, že v případu údajně předražené zakázky na audiovizuální služby jde o stamiliony korun. Vystoupení označili za arogantní a volali po Vondrově odstoupení.

Výzva opozice ale není pro Nečase závazná.

  • Vondra? Toho znám. Ale jen od vidění, přiznal šéf ProMoPra
  • Kalousek zveřejní nové informace ke "kauze Vondra"
  • Kauza Vondra natvrdo: Prohlédněte si trestní oznámení
  • Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: rzk, ann

    Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

    Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

    Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

    18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

    Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…